Inocent sau sfânt?!


Când Dumnezeu a creat omul, el era fără păcat. Și pentru că nu cunoștea nici binele nici răul, el era inocent. Era asemănător cu starea bebelușului, care abia s-a născut și nu cunoaște diferența dintre rău și bine.
Unii întreabă, pentru ce lui Dumnezeu i-a trebuit să creeze omul și să îi pună în față pomul cunoștinței binelui și răului, dar în acelaș timp i-a poruncit să nu mănânce din el? Sau, pentru ce lui Dumnezeu i-a trebuit să îi poruncească să nu mănânce din pomul cunoștinței binelui și răului, dacă El deja știa că omul oricum va mânca?
Ca să înțelegem logica lui Dumnezeu, trebuie să avem o înțelegere mai amplă a planului lui Dumnezeu cu privire la om. Dumnezeu l-a creat pe om inocent, dar intenția lui Dumnezeu este să îl facă pe om sfânt (1Tes. 4:3). Inocent este cel, care nu cunoaște diferența dintre bine și rău, nu a avut ocazia să păcătuiască sau nu are posibilitatea aceasta. Pe când sfânt este cel ce a cunoscut ce este bine și ce este rău și totuși a ales să nu facă răul. Pentru asta Dumnezeu l-a înzestrat pe om cu liberul arbitru și tot pentru asta i-a creat circumstanțele în care omul să poată deveni sfânt. Dumnezeu îi sfințește pe cei credincioși prin Adevăr (In. 17:17), prin jertfa lui Isus Hristos (Evr. 10:10) și ne duce la sfințenie prin exersarea alegerii corecte pe care o facem de fiecare dată când suntem ispitiți (Rom. 6:19).
Omul face la fel cu aurul. Când găsește o pepită  (boțișor) de aur, nu îl folosește ca o bijuterie în starea lui inițială, chiar dacă e aur. El îl va spăla de murdărie, îl va curăți de zgură și apoi îi va da o formă și abia atunci îl va purta ca bijuterie.