” Toată Scriptura este insuflată de Dumnezeu ...” (2Timotei 3:16).
Isus…a început de la Moise și de la toți prorocii și le-a tâlcuit, în toate Scripturile, ce era cu privire la El (Luca 24:27).
Mulți citesc Biblia, dar nu toți ajung la aceleași concluzii. Când citim
Biblia trebuie să ne ținem de regulile
și principiile pe care Dumnezeu ni le-a dat, ca să interpretăm corect
Scriptura. Regula de bază pentru înţelegerea corectă a Scripturii este interpretarea
istorico-gramaticală sau literală. Însuşi Isus a interpretat Biblia în mod literal.
I.
Condiţii
esenţiale pentru înțelegerea Scripturii. Credinţa este condiţia
esenţială pentru a înţelege cu adevărat Cuvîntul lui Dumnezeu. O persoană care
citeşte fără credinţă, poate să înţeleagă careva adevăruri revelate, dar nu se
poate aştepta să înţeleagă pe deplin.
A. Regenerarea – este o condiție evidentă, deoarece, un necredincios nu înţelege lucrurile Duhului. (1Cor. 2:6-16; 2Cor. 5:15-18) „Nouă însă Dumnezeu ni le-a descoperit prin Duhul Său ... dar un om firesc nu acceptă lucrurile Duhului; pentru că ele sunt o nebunie pentru el, şi el nu le poate înţelege, pentru că ele trebuie judecate duhovnicește (1Corinteni 2:10-12, 14-16). Cu alte cuvinte, trebuie să-L ai pe Dumnezeu, ca să înţelegi lucrurile Lui.
B. Dedicare – pentru cunoașterea și trăirea Cuvântului lui Dumenzeu este o altă condiție esențială ca să înțelegi corect Scriptura. Credinciosul trebuie să aibă încredere în Scriptură. Credinţa ne predispune să descoperim adevăratul înţeles biblic pe care autorul la intenţionat, și nici într-un caz să nu atribuim textului ceea ce noi dorim să înţelegem. „Dacă vrea cineva să facă voia Lui, va ajunge să cunoască dacă învățătura este de la Dumnezeu, sau dacă Eu vorbesc de la Mine” (Ioan 7:17). Totodată, cititorul Bibliei trebuie să fie determinat să asculte (împlinească) Cuvîntul dacă vrea să-l înţeleagă.
C. Rugăciunea – crează o atmosferă unica, în care deplina înţelegere a intenţiei lui Dumnezeu poate fi clară. „Eu snt robul Tău; dă-mi pricepere, ca să cunosc învățăturile Tale” (Psalm 119:125). „Dacă vreunuia dintre voi îi lipseşte înţelepciunea, s-o ceară de la Dumnezeu, care dă tuturor cu mînă largă şi fără mustrare, şi ea îi va fi dată” (Iac 1:5). Ca să înțelegi Cuvântul Lui, e nevoie de o inimă ascultătoare, care caută activ înţelepciunea de sus.
II.
Principiile biblice de interpretare.
Dumnezeu ne-a dat unele instrucțiuni pentru înțelegerea precisă
şi corectă a celor lucruri, pe care El le-a avut în vedere. Mulți ignoră regula
de aur a prescrierii/descrierii și ajung la învățături și practici, care parcă
sunt din Biblie, dar de fapt sunt greșite. O prescriere devine poruncă pentru
credincioși, pe când o descriere rămâne un fact relatat și un posibil exemplu
care nu are un aspect imperativ.
A. Interpretarea necondiţionată – nu trebuie să depindă de faţa omului „De aceea şi Eu vă voi face să fiţi dispreţuiţi şi înjosiţi înaintea întregului popor, pentru că nu ați păzit căile Mele, ci căutați la fața oamenilor, când tălmăciți Legea” (Mal. 2:9). Cînd interpretăm Scriptura nu trebuie să fim condiţionaţi de cineva sau de ceva, care să condiționeze oarecum felul în care o înțelegem. Cuvântul lui Dumnezeu nu trebuie compromis sau modificat, ca să ne convină nouă, ci acceptat așa cum ne învață Duhul Sfânt.
B. Interpretarea integrală – „Nu disprețuiți prorociile, ci cercetați toate lucrurile și păstrați ce este bun”. (1Tes. 5:20-21). Când se face un studiu pe o anumită temă, personaj sau doctrină nu lăsa neobservată nici măcar o iotă, care vorbeşte despre acel lucru. Pentru ca să fim siguri de un adevăr autentic, trebuie să studiem și să interpretăm textele biblice integral, deplin şi nicidecum parţial.
C. Interpretarea prin corelare – un text lămureşte pe altul „ Fiindcă mai întâi de toate să știți că nicio prrocie din Scriptură nu se tâlcuiește singură” (2Pt. 1:20). Este necesar de făcut interpretarea textului, cu ajutorul altor versete din Biblie unde se găseşte acest cuvânt sau text. Corelarea se face cu alte texte, care arată clar că se vorbeşte despre acelaş lucru.
D. Diversitatea metodelor de interpretare – nu toate textele se interpretează în acelaş fel „ca şi în toate epistolele lui, cînd vorbeşte despre lucrurile acestea. În ele sunt unele lucruri grele de înțeles pe care cei neștiutori și nestatornici le răstălmăcesc ca și pe celelalte Scripturi, spre pierzarea lor.” (2Pt. 3:16). Există o diversitate de genuri literare, figuri de stil şi stiluri de scrieri, care nu pot şi nu trebuie să fie interpretate toate la fel.
E.
Interpretarea centrată la Hristos – scopul
final al revelației lui Dumnezeu în Biblie este Hristos „Cercetaţi Scripturile, pentru că socotiţi că în ele aveţi viaţa
veşnică, dar tocmai ele mărturisesc despre Mine”
(In. 5:39), de aceea tot ceea ce studiem noi în Scriptură, trebuie să Îl aibă
în vedere pe Isus Hristos „Și a început de la Moise și de la toți prorocii și le-a tâlcuit, în toate Scripturile ce era cu privire la El. Apoi le-a zis: Iată ce vă spuneam când încă eram cu voi, că trebuie să se împlinească tot ce este scris despre Mine în Legea lui Moise, în proroci și în Psalmi”
(Luca 24:27,44).
Doar studiind și interpretând astfel Biblia, vom putea să o înțelegem și să fim siguri că am înțeles-o corect.