Necazul cel mare (6:1-17)



Fiindca din capitolul șase se începe partea profețiilor de viitor, merită să ne amintim că:
-          unele lucruri ce țin de viitor le vedem ca într-o oglindă fumurie (1Cor 13:12-13), dar totodată știm că această carte  nu este o carte pecetluită (Is 29:11, Ap 22:10).
-          Apocalipsa a fost scrisă pentru ca să ne dezvăluie pe Dumnezeu și măreția Lui, care se va vedea în special în timpul de pe urmă și nu o enumerare strict cronologică a evenimentelor din ultimul timp (1:8, 21:22),
-          să căutăm să vedem ce ne învață Iisus Hristos în această carte, ca să știm cum să împlinim cuvintele acestei prorocii (1:3).
Aceste peceți sunt o descriere generală a suferințelor care vor veni peste pînt și locuitorii lui așa după cum a prezis și Iisus Hristos în Matei 24.
1.       Pecetea întîi descrie călărețul de pe cal alb, care este imaginea și lucrarea mincinoasă a lui Antihrist. El este asemenea lui Iisus Hristos (19:11-13,16). Dumnezeu permite lui Satan să ducă în eroare pe mulți, a căror inimă nu aparține în întregime Lui prin Hristoși mincinoși. Înainte ca Antihrist să vină deschis, vor veni mulți Hristoși mincinoși, care vor încerca să amăgească pe mulți (Mt 24:4-5, 1In 2:18).
2.       Pecetea a doua descrie călărețul de pe cal roș, care va aduce vremuri de război și lipsă de pace. Dumnezeu a permis să ia pacea de pe pămînt. El va face ca să se întețiască războaile și conflictele armate mult mai mult la sfîrșitul timpurilor (Mt 24:6-7). Mulți oameni vor suferi și vor muri, pentru că nu va fi pace între ei.
3.       Pecetea a treia descrie călărețul de pe cal negru, care v-a crea un sistem economic în care bogații să se desfăteze în bogățiile lor, dar săracii cu mare greu să-și lege zilele (Iac 5:1-5). Deși Iisus a spus că săracii totdeauna vor fi, vom vedea pe mulți oameni care vor muri de foame în ultima vreme.
4.       Pecetea a parta descrie călărețul de pe cal gălbui, care este moartea. El va șterge de pe fața pămîntului ¼ din omenire prin diverse boli, arme, fiarele cîmpului și foame. Acestui călăreț i se va permite să ia viața multora, ca o pedeapsă adusă de Dumnezeu pentru fărădelege (Exec 14:12-21).
5.       Pecetea a cincia descrie persecuția împotriva credincioșilor martori ai lui Hristos ce vestesc Cuvintele lui Dumnezeu. Acești martiri sunt toți cei ce au murit de la începutul lumii pînă la sfîrșitul timpului (Mt 23:34-35, 24:9-10, F.A. 7:59-60). Dumnezeu nu ne-a promis că ne va păzi de necaz, ci vom fi scutiți doar de mînia Sa (1Tes 5:9, Ap 3:10). De aceea va veni timpul cînd adevărații creștini, care mărturisesc fidel cuvîntul Domnului vor fi urîți și prigoniți (In 16:33).
6.       Pecetea a șasea descrie mînia lui Dumnezeu care va veni peste pămînt și locuitorii lui, chiar la venirea a doua a lui Iisus Hristos (Mt 24:29-31). Aceasta este Ziua Domnului, care a văzut-o și prorocul Ioel (F.A. 2:17-21). Va fi un mare cutremur, soarele se va întuneca, luna se va preface în sînge, insulele se vor muta din locul lor și cerul se va strînge ca un sul, iar oamenii se vor ascunde printre crăpăturile stîncilor și își vor dori moartea ca să nu aibă parte de Mînia Mielului (12-17, Is 2:10-11, 13:9-13).
Să fim credincioși Domnului, să trăim în sfințenie, să fim vrăjmași ai mîndriei și oricărei lăcomii, să ne îmbrăcăm cu platoșa credinței și a dragostei, avînd drept coif nădejdea mîntuirii și să veghem, căci timpul este aproape. Acest necaz îi va lua prin surprindere pe toți cei necredincioși, dar cei credincioși vor veghea și vor aștepta venirea Domnului (1Tes 5:1-9).