O scrisoare către biserica din zilele noastre (capitolul 1)

Read in English
CAPITOLUL 1
1.       Har și pace către biserica Speranța și către toți sfinții în Hristos Iisus, Domnul nostru al tuturor.
2.       Fraților, mă văd nevoit să vă atenționez că noi trăim timpuri dificile și periculoase pentru credința noastră. Și pericolul nu stă în prigoană și suferință, ci într-o formă de evlavie lipsită de putere (2Tim 3:5) – cu alte cuvinte, mulți dintre cei ce își zic că sunt creștini, sunt doar religioși.
3.       O, de am suferi măcar puțină prigoană! O de am fi puțin constrînși pentru credință, ca să fim izbăviți cîtuși de puțin de fățărnicie și ipocrizie. O, de am fi cernuți și vînturați, ca să se spulbere religiozitatea seacă și pseudo-spiritualitatea dintre noi.
4.       Fraților și surorilor, îndreptați-vă vizorul spre Dumnezeu. El e Cel ce ne știe atît pedinafară cît și pedinlăuntru. Căutați să vă lăsați influiențați, zidiți și încurajați de către El, căci ne-a iubit atît de mult și ne vrea binele. Iisus Hristos a plătit cu însăși viața Sa, ca să-și poată zidi o biserică și nu o religie. Feriți-vă să nu fiți doar oameni religioși, ci dipotrivă, să fiți creștini vii și spirituali.
5.       Între un om religios și un om spiritual este o diferență enormă, ca dintre cer și pămînt. A fi religios este omenește, pe cînd a fi spiritual este dumnezeiește. Religiozitatea este externă și se reduce doar la formele vizibile, pe cînd spiritualitatea este o chestiune a inimii.
6.       Un creștin religios poate să se roage, să citească Scriptura, să fregventeze adunările bisericii, să se implice și să facă lucrări bune, etc. Dar în acelaș timp să caute aprecierea oamenilor, să fie egoist și egocentrist, să iubească banii, să bîrfească și să vorbească de rău, etc. Fiecare să se cerceteze dar pe sine însuși:
7.       Dacă ești mai cointeresat să mergi la biserică, decît să-ți răstignești firea (Gal 5:24), atunci ești
un om religios, dar nu spiritual.
8.       Dacă esti mai cointeresat să citești Biblia în fiecare zi, decît să îți ții limba și trupul sub control întreaga zi, atunci ești un om religios, dar nu spiritual.
9.       Dacă ești mai cointeresat să-ți aranjez viața și să-ți faci o carieră, decît să fii liber față de iubirea de bani și lăudăroșia vieții, atunci ești un om religios și nu spiritual.
10.   Dacă ești mai cointeresat de proiecte caritabile, decît de sfințirea personală, ești un om religios și nu spiritual.
11.   Omul religios își îndreptățește comportamentul, dînd vina pe alții, pe cînd creștinul spiritual nu va căuta să se îndreptățească nicicînd.
12.   Omul religios este pasionat mai mult de opinia oamenilor, decît de părerea lui Dumnezeu, pe cînd creștinul spiritual este pasionat doar de părerea lui Dumnezeu.
13.   Omul religios va pomeni adesea cuvintele de laudă la adresa lui, sau faptele bune făcute de el, pe cînd creștinul spiritual va refuza să primească slavă pentru el însuși.
14.   Omul religios va săpa groapă semenului său sub pretexte demne, doar ca să fie mai presus ca alții, pe cînd creștinul spiritual este zdrobit de Dumnezeu și rămîne smerit ca stil de viață.
15.   Omul religios se întreabă, care este minimul pe care trebuie să-l fac ca să-I plac lui Dumnezeu, pe cînd creștinul spiritual se întreabă, cît de mult ar putea Dumnezeu să profite de viața mea pămîntească.
16.   Adesea, practica vieții unui om religios nu este rea în sine, dar a fi spiritual este o întrebare a priorităților. Căci oridinea corectă a priorităților ajută pe un om să fie spiritual.