Ce trebuie să învățăm de la Lot?



Deși este un personaj biblic nu prea cunosc, se poate ușor de observat că din experiența lui Lot avem ce învăța folositor pentru noi azi.
După ce Dumnezeu a chemat pe Avram ca să împlinească cu el un plan măreț, Lot l-a urmat pe Avram și nu s-a depărtat de el. 
”Avram a plecat, cum îi spusese Domnul, și a plecat și Lot împreună cu el...” Geneza 12:4
”Avram s-a suit din Egipt în țara de la miazăzi, el, nevasta sa, și tot ce avea, împreună cu Lot” Geneza 13:1. 

Deși, Lot a stat mult timp cu Avram, totuși un lucru nu l-a învățat bine și anume atitudinea față de lucrurile materiale. Lot a eșuat să învețe cum să scape de lăcomie și să caute mai întîi Împărăția lui Dumnezeu. Haideți să nu repetăm greșala lui Lot și să învățăm din exemplul lui negativ, ca să valorăm lucrurile spirituale mai presus de cele materiale. Lot a ales posibilitatea de a deveni și mai bogat și a ignorat pericolul spiritual care era acolo. Astfel lot a trebuit să-și chinuie sufletul văzînd păcatul Sodomei și Gomorei. ”Lot și-a ridicat ochii, și a văzut că toată Cîmpia Iordanului era ...ca o grădină a domnului, ca țara Egiptului” Geneza 13:10. ”Oamenii din Sodoma erau răi, și afară din cale de păcătoși împotriva Domnului” Geneza 13:13.


Totuși Domnul și-a arătat milă față de Lot și familia lui. Dumnezeu a trimis doi îngeri ca să îl scoată pe Lot și familia lui din Sodoma, înainte ca să distrugă cu pucioasă acele cetăți răzvrătite. Vedem că Lot nu se prea grăbea să împlinească cuvîntul Domnului. Atunci, îngerii l-au silit să iasă din cetate apucîndu-l de mînă și conducîndu-l pînă la ieșirea din cetate. Astfel, învățăm de la Lot că trebuie să ascultăm de Dumnezeu îndată, fără să mai zăbovim. 
”Și fiindcă Lot zăbovea, bărbații aceia l-au apucat de mînă ... L-au scos și l-au lăsat afară din cetate” Geneza 19:16. Întîrzierea noastră de a asculta Cuvîntul Domnului, Îl reține și pe Dumnezeu din acțiunile sale. ”Grăbește-te de fugi în ea, căci nu pot face nimic pînă nu vei ajunge acolo” Geneza 19:22. Dumnezeu oricum va duce la îndeplinire planul său, dar va fi mai bine pentru noi ca să ascultăm îndată de Cuvîntul lui Dumnezeu. 

Să ne ajute Domnul să ascultăm glasul lui imediat, după ce l-am auzit. Astfel să nu dăm voie celui rău să semene dubii și scuze ca să nu ascultăm de Domnul și Dumnezeul nostru.