CORELAREA - principiul biblic de interpretare



Mulți credincioși și chiar biserici nu se pot bucura din plin de harul lui Dumnezeu, fiindcă folosesc Scriptura în mod subiectiv. Dumnezeu ne învață că orice text din Scriptura trebuie să fie citit și interpretat în contextul altor texte, care descriu aceeași temă (2Petru 1:20). Acesta este principiul de interpretare prin corelare. Chiar și Satan a folosit texte din Scriptură, spunînd că ”este scris...” (Matei 4:6), dar Domnul Iisus a respins ispita lui Satan, spunînd ”deasemenea este scris...” (Matei 4:7). Ferice de cei ce nu își limitează credința lor doar la un text sau altul, ci studiază toate pasajele biblice privitor la un subiect oarecare, pentru ași forma o credință corectă și fondată.
Spre exemplu, chiar marea trimitere este neglijată de mulți credincioși, din pricina că sunt confuzi privitor la subiectul evanghelizării. Adesea se aude porunca de a merge în toată lumea ca să vestească Evanghelia (Marcu 16:15, Matei 28:19) și totuși rămîn pasivi cu privire la aceasta. Motivul acestei pasivități în evanghelizare este percepția că această funcție trebuie s-o împlinească evangheliștii (Efeseni 4:11).
Nu toți suntem chemați să fie evangheliști (Hristos a dat pe unii evangheliști), dar totuși toți suntem numiți matori ai lui Iisus Hristos (FA. 1:8). Maroturul este chemat să spună vestea despre Iisus Hristos în cercul viețuirii lui: familie, vecini, prieteni, colegi și alții cu care intră zilnic în contact. Pe cînd evanghelistul nu are funcția de a ”cîștiga suflete”, ci de a ”zidi trupul lui Hristos” (Efeseni 4:11-12), adică înrolarea noilor credincioși în trupul lui Hristos și grija unui părinte spiritual față de ei. Evnaghelistul e cel ce manifestă o grijă multilaterală sporită (în perioada incipientă) față de cei ce Îl caută pe Dumnezeu, ajutîndu-i să primească creșterea spirituală necesară și să-și identifice rolul său în trupul lui Hristos.
Să ne ajute Dumnezeu să fim obiectivi în orice subiect biblic și astfel vom fi sănătoși spiritual.