Hagai 1 || PRIORITĂȚI DUPĂ INIMA LUI DUMNEZEU


Fiind în exilul babilonian, poporul a ajuns să se plângă că nu mai au nici semne prin care să vadă prezența lui Dumnezeu și nu mai au nici proroci prin care să le vorbească Dumnezeu.

Semnele noastre nu le mai vedem; nu mai este niciun proroc şi nu mai este nimeni printre noi care să ştie până când…(Ps. 74:9).

În final, Dumnezeu le vorbește prin prorocul Hagai. El era un proroc din popor, care știa bine cu ce trăiește și respiră poporul. El a tratat atitudinea poporului, care era caracterizată de dezinteres și indiferență față de valorile pe care Dumnezeu pune preț.

Curtea Penală Internațională de la Haga este o instanță de justiție internațională.  Menirea și scopul acestei instituții este de a judeca persoane care au comis genocide, crime de război, crime împotriva umanității și crima de agresiune.

Ei bine, prin prorocul Hagai, Dumnezeu va judeca atitudinea poporului față de lucrurile Domnului. Prin Hagai, Dumnezeu intenționează să ne resetăm prioritățile noastre conform ordinii divine. E grozav lucru să fii judecat de curtea penală de la Haga, dar e și mai grav, dacă nu ne resetăm PRIORITĂȚILE ca să fie DUPĂ INIMA LUI DUMNEZEU.

Hagai 1

Întorși în Ierusalim, s-au apucat să rezidească templu, dar au reușit să construiască doar un altar pentru jertfe. Împotrivirile pe care le-au întâmpinat, au dus la sistarea lucrărilor pentru 18 ani și poporul s-a reorientat pe viața personală. Și-au construit case confortabile și frumoase. Prin prorocul Hagai, Dumnezeu mustră poporul Israel pentru priorități greșite.
Te-ai prins vreodată cu gândul, că atunci când ai vrea să faci un lucru bun sau o slujire, să fii oprit și să cedez, la prima încercare? De multe ori am văzut cum visele grandioase se împiedică de niște scuze mici?

În contextul luptelor dintre imperii și tulburările militare locale, care cuprindea și Iudeia, Dumnezeu se prezintă prin Hagai, ca Domn al oștirilor. De El ar trebui să-ți fie frică, nu de împărații pământului.

Nu vă temeți de cei ce ucid trupul, dar care nu pot ucide sufletul; ci temeți-vă mai degrabă de Cel ce poate să piardă și sufletul, și trupul în gheenă (Matei 10:28).

1-2 Expresia ”încă nu a venit timpul” arată că în ordinea priorităților era altceva, care trebuia făcut mai întâi. De multe ori am întâlnit tineri, care își puneau scopuri financiare. Eu îi întrebam, dar cum rămâne cu biserica? Ei ziceau: păi uite, cum ating aceste scopuri financiare, o să mă dedau slujirii, tocmai atunci o să slujesc și mai bine, căci o să dispun de mai mult timp – afacerea o să fie pe roate. Explicația aceasta sună frumos, dar ce zice Dumnezeu despre asta?

3-4 Cu bogățiile aduse din Babilon, și-au construit case cu tavane decorative și cu toate comoditățile. Din cuvintele prorocului Hagai se simte că în popor bântuia un spirit de neglijență totală față de interesele lui Dumnezeu. Ei aveau ordinea priorităților inversată. Ei au ales secundarul și au abandonat prioritarul. Prin faptele lor, observăm că confortul lor era superior intereselor lui Dumnezeu.

5-7,9 Ei și-au construit case frumoase și au sădit câmpuri, au plantat vii și livezi, crezând că acum o să trăiască bine, căci vor strânge roadă bună, dar totuși ceva nu mergea bine.
10 Multe lucruri le luăm ca evidente și absolute. Stelele și planetele, soarele și luna, anotimpurile, ploaia și vântul, sunt privite ca și constante absolute, dar de fapt ele slujesc cu credincioșie lui Dumnezeu.

11 Dumnezeu și-a asumat răspunderea pentru sărăcia și eșecul poporului. De parcă, Dumnezeu ar zice: tot nu pricepeți, că Eu gestionez aceste lucruri și că Eu am lucrat împotriva voastră? Ignorarea lucrurilor prioritare și alegerea lucrurilor secundare te scoate din tabăra lui Dumnezeu și te pomenești cu Dumnezeu în opoziție. Setarea greșită a priorităților este asemenea cu ruperea brutală a paginilor din Scriptură, pe care scrie:

Domnul este de partea mea, nu mă tem de nimic: ce pot să-mi facă niște oameni? (Ps. 118:6).

„Nicidecum n-am să te las, cu niciun chip nu te voi părăsi.” (Evr. 13:5).

12 Dumnezeu nu rămâne satisfăcut când vede că noi ne vedem de treburile personale, în timp ce interesele Sale sunt abandonate. Ascultați de glasul Domnului și corectați-vă prioritățile. Teme-te de Dumnezeu și nu-ți permite tupeul să alegi confortul tău în schimbul intereselor Lui.

13 Resetează-ți prioritățile după inima lui Dumnezeu și atunci vei căpăta favorul lui Dumnezeu.

Degeaba vă sculați de dimineață și vă culcați târziu ca să mâncați o pâine câștigată cu durere, căci preaiubiților Lui El le dă pâine ca în somn (Ps. 127:2).

Urmările acestui cuvânt au produs, mustrare de conștiință și discuții după culise. În final ei au făcut alegerea corectă și au ascultat de Dumnezeu. Ei s-au apucat să împlinească prioritar interesele lui Dumnezeu. Prioritățile au fost resetate și confortul personal au coborât pe altă poziție.

Cuvântul lui Dumnezeu este viu și adevărat. El nu-și pierde din importanță odată cu trecerea timpului.
Ce relevanță are acest cuvânt din partea lui Dumnezeu pentru biserica Sa?
Oare după ce ei au construit templu, acest pasaj a devenit nerelevant?
Oare după dărâmarea templului în 70 d.H. de către Nero, și-a recăpătat relevanța acest cuvânt și suntem chemați să reconstruim templu?

Acest text vine să ne reseteze prioritățile noastre în așa mod, încât interesele lui Dumnezeu să nu fie surclasate de interesele noastre proprii. Cred că ultimul lucru pe care am vrea să-l vedem în viața noastră, ar fi să-L vedem pe Dumnezeu în tabăra adversă.

Poți să te rogi lui Dumnezeu și să-i spui că-l iubești. Poți să declari că El este pe primul loc în viața ta, dar dacă acțiunile tale nu prioritizează interesele Lui, atunci nu sunt după inima Lui.
”Practica bate gramatica” și ”faptele strigă mai tare decât cuvintele”. Fii sigur, că în mod practic tu prioritizezi interesele lui Dumnezeu.

Cum ar trebui să fie prioritățile creștinului, ca să corespundă cu interesele lui Dumnezeu?
Atunci când eu m-am pocăit, în bisericile prigonite la greu de Uniunea Sovietică, se predica o ordine de priorități, în care:

1.       Dumnezeu e pe primul loc, căci nimic nu contează mai mult decât El.

2.       Biserica e pe locul doi, deoarece este lucrarea primară a lui Dumnezeu pe pământ, pentru care a murit Hristos.

3.       Familia e pe locul trei, căci are mai mult o valoare fizică (pământească), dar nu spirituală. Biserica însă are o dimensiune spirituală și eternă, de aceea este prioritară familiei.

Mai târziu, sub influența teologiei vestice am înțeles că ar trebui de făcut ceva modificări:

1.       Dumnezeu rămâne pe primul loc, căci nimeni și nimic nu se poate compara cu El.
Orice i-ar lua locul întâi al lui Dumnezeu, acesta ar fi idolatrie.

2.       Apoi familia, pentru că dacă eșuezi în domeniul acesta, Dumnezeu nu ar avea nevoie de slujirea pe care ai putea să I-o dai.

3.       Slujirea ar trebui să fie surclasată de familie, căci familia a fost creată mai întâi.

Fiecare din aceste liste de priorități își are explicațiile și versetele prin care se argumentează.
Din punctul meu de vedere, ordinea aceasta de priorități, creează confuzie și ne aduce într-o dilemă în care am poate ușor să-L dezamăgim pe Dumnezeu.
Dacă familia este prioritară, ce trebuie să aleg între a) răspunderea mea de a face curățenie prin casă, și răspunderea de b) a consilia o familie în prag de divorț?

Vă propun să cugetați la acest subiect împreună cu mine, ieșind din chenarul acestei gândiri.

         I.            În primul rând te îndemn să-ți faci lista ierarhică a valorilor.

Atunci când prioritățile se suprapun, trebuie să revenim la lista de valori. Aceasta ne va ajuta să facem o decizie după inima lui Dumnezeu, atunci când trebuie să alegem între un lucru secundar a unei priorități de gradul 2, vs. un lucru important a unei priorități de gradul 3.

1.       Dumnezeu / Cuvântul / trăirea (în ascultare).

2.       Viața / sănătatea personală

3.       Soția / copiii / părinții și frații

4.       Cariera / studiile / jobul

 

Nu-L pune pe Dumnezeu în lista de priorități. Dumnezeu nu e prioritar. EL ESTE ESENTIAL.
Statutul lui de Dumnezeu și relația noastră cu el este de o dimensiune spirituală, ca o linie roșie în toată viața noastră. El nu poate fi primul loc în viața noastră, deoarece El este viața noastră.

Căci voi aţi murit, şi viaţa voastră este ascunsă cu Hristos în Dumnezeu. Când Se va arăta Hristos, viaţa voastră, atunci vă veţi arăta şi voi împreună cu El în slavă. (Col. 3:3-4).

 

       II.            În al doilea rând roagă-te și alege ce e prioritar la fiecare lucru și situație.

Prioritățile nu pot sta într-o listă prestabilită, ci mai degrabă trebuie să decizi ce este prioritar și secundar la momentul și în circumstanța dată. Însăși conceptul unei liste de priorități aduce confuzie, căci prioritățile nu pot fi multe. Fie e prioritar, ori e secundar. Oricare priorități clasificate în ordine ierarhică, se vor clasifica ca secundare, față de cea de pe locul întâi.

Dumnezeu își rezervă dreptul de a pune VETO în orice situație, de aceea, consider că prioritățile nu sunt imuabile. Nu-ți prestabili prioritățile, căci ele sunt dependente de Dumnezeu și de împrejurări.

Aceasta ne-ar scuti pe noi de încă un set de reguli religioase, cu șanse mari de a pierde esențialul. Vegherea continuă la Cuvântul, Voia și interesele lui Dumnezeu ne va ajuta să facem alegeri, care să reflecte ce este prioritar și ce este secundar.

În cazul poporului Israel vedem că confortul propriu nu trebuie să fie prioritar intereselor lui Dumnezeu. De altfel, devii inamicul lui Dumnezeu. Nu vei avea succes, căci în final doar ceea ce va spune El va conta.
Prin Hagai Dumnezeu i-a făcut să-și reseteze prioritățile, așa ca să placă lui Dumnezeu.

Suiţi-vă pe munte, aduceţi lemne şi zidiţi Casa! (Hag. 1:8).

Aşa că ei au venit şi s-au pus pe lucru în Casa Domnului oştirilor, Dumnezeul lor (Hag. 1:14).

Domnul Isus a trimis ucenicii să aducă de mâncare, dar El însăși a stat de vorbă cu samariteanca. Când au revenit ucenicii cu mâncarea, i-au zis: hai mănâncă. Însă Isus a spus într-un fel: e prioritar acum să-L vestesc pe Dumnezeu gloatelor care veneau spre ei, iar mâncarea este secundară.

”Nu vă îngrijoraţi, dar, zicând: „Ce vom mânca?” sau: „Ce vom bea?” sau: „Cu ce ne vom îmbrăca?” Fiindcă toate aceste lucruri Neamurile le caută. Tatăl vostru cel ceresc ştie că aveţi trebuinţă de ele. Căutaţi mai întâi Împărăţia lui Dumnezeu şi neprihănirea Lui, şi toate aceste lucruri vi se vor da pe deasupra.” (Matei 6:31-33).

Domnul a vorbit prin prorocul Hagai în ziua 1 a luni 6. După calendarul nostru, aceasta ar fi 1 septembrie. Iar peste 24 de zile ei au pus prima piatră de temelie în reconstrucția templului.
Ce ar fi dacă îți iei trei săptămâni în care făcându-ți bine lista ierarhică de valori, să acționezi în dependență de ea?
Ce ar fi dacă în următoarele trei săptămâni să alegi e prioritar în viața ta după o rugăciune sinceră, fără a te lăsa ademenit de plăcerile sau preferințele firii?
Când alegi să faci ceea ce e prioritar după inima lui Dumnezeu vei plăti un preț. Dar fii sigur că acest preț va fi mai mic, decât prețul pe care îl vei plăti dacă vei alege să faci altceva. Și fii sigur că rezultatul îți va întrece așteptările, căci Dumnezeu va fi de partea ta (Hag. 1:13).