Hagai 2 || DUMNEZEU NE DĂ VALOARE

La încoronarea lui Charles i s-a adus Biblia, căci trebuia să-și depună jurământul cu mâna pe Biblie. Când i s-a prezentat Biblia, moderatorul a spus aceste cuvinte: ”Îți prezentăm această carte, ca cel mai valoros lucru pe care lumea aceasta îl poate oferi”.

La încoronare Charles ținea în mână sceptrul cu cel mai mare diamant alb prelucrat pe pământ de 530,2 carate, care se consideră că e fără de preț. Coroana lui prețuiește 4,46 mil. Și totuși Scriptura este cel mai prețios lucru de pe pământ.

Poate ți s-a întâmplat și ție ca oamenii să privească de sus în jos, să nu te aprecieze, să te subestimeze sau să te subaprecieze, să te umilească, să-ți creeze un simț de inferioritate neîndreptățită, să te înjosească fără motiv, să te desconsidere și să te bagatelizeze etc. Poate chiar oamenii au renunțat la tine ca la ceva nefolositor și nevaloros.

Să știi acest adevăr, Dumnezeu e cel ce ne dă valoare. El lasă pe islaz cele 99 de oi și pleacă de o caută pe cea pierdută, pentru că El apreciază valoarea vieților noastre.

v. 2, 4 Dumnezeu se adresează la:

·         Zorobabel ca și conducător al poporului;

·         Iosua ca și conducător religios al poporului, căci era marele preot;

·         Tot poporul, care era în țară (rămășița) – ceea ce a rămas de după exilul babilonian.

Dumnezeu are un cuvânt să spună în viața ta, oricine ai fi tu. Fie că ești președintele țării, pastorul bisericii sau un credincios de rând, mesajul lui Dumnezeu ne privește direct pe fiecare.

Imediat după ce s-au reluat lucrările de reconstrucție a templului și s-au pus temeliile Casei Domnului a fost clară mărimea acestei construcții. Tinerii care se născuse în timpul celor 70 de ani de exil strigau de bucurie, dar bătrânii care văzuseră mărimea templului precedent, boceau și se tânguiau. Deci era o stare ambiguă, confuză și periculoasă în popor (Ezra 3:10-13).

Exact ca și când ai adus acasă foaia matricolă (atestat). Tu te bucuri că ai o notă trecătoare, dar părinții tăi plâng pentru că știe că poți mai mult. În acest amalgam de emoții și confuzie intervine Dumnezeu cu trei întrebări: 

"Cine a mai rămas între voi din cei ce au văzut Casa aceasta în slava ei dintâi? Şi cum o vedeţi acum?
Aşa cum este, nu pare ea ca o nimica în ochii voştri? (Hag. 2:3).

Cu adevărat primul templu era mult mai mare și mai scump din punct de vedere omenesc.
Avea lungime de 60 de coți, lățime de 20 de coți și o înălțime de 120 de coți (2Cron, 3:3). În termenii noștri aceasta ar fi o înălțime de 20 de etaje. Nu era clădire mai mare în tot Israelul.

Solomon era cel mai înțelept om. Fiind cel mai înțelept, a devenit faimos. Devenind faimos, a devenit bogat. Fiind bogat, Solomon a acoperit casa Domnului cu aur curat în întregime pe interior. Ca să ne putem imagina ce ar însemna să poleiești cu aur curat pe interior o clădire de aceasta, imaginați-vă că Solomon a cheltuit tot aurul pe care îl aveau ei și încă a mai vândut 20 de orașe din Galileea, către împăratul Tirului, ca să poată finisa poleirea cu aur pe interior a casei Domnului (1Împ. 9:11).
RM are 66 de orașe, dintre care 10 orașe sunt în partea transnistreană. În valoare echivalentă, ar trebui să cedăm 2 Transnistrii (1/3 de Moldova) pentru a finisa poleirea cu aur al interiorului templului.

Cu câțiva ani în urmă am organizat un seminar și am invitat niște vorbitori din București. Ca să facă cunoștință cu capitala noastră, i-am condus pe strada principală și le arătam clădirile principale: parlamentul, președinția, guvernul, Arcul de triumf etc. la care ei îmi zic: la voi aici e totul așa de mic.
Comparând cu Casa poporului (a doua cea mai mare clădire în lume), sigur că la noi totul e mic. 

Pe 7 septembrie Brazilia și-a sărbătorit 201 de independență. Dar în cel mai mare oraș al Braziliei - Sao Paulo cu 9 ani în urmă s-a construit o replică a templului lui Solomon. Este o biserică penticostală cu 10 mii de locuri. Ea este impunătoare, chiar dacă orașul are în jur de 10 mil. de oameni.

În mod implicit, omul se uită la ce izbește ochii. Chiar și știrile la care se uită zilnic populația sunt create după 2 principii: ceva frumos care să uimească și să zici: wow, sau ceva strașnic care să sperie și să zici: off (Doamne). 

Când Dumnezeu a trimis pe Samuel să ungă ca împărat pe unul din cei 7 fii ai lui Iese, Samuel se gândea despre fiecare, în sinea lui: ”cred că acesta e alesul lui Dumnezeu”. Dar nu a fost să fie. Omul se uită la ce izbește ochiul, dar Domnul se uită la inimă (1Sam. 16:7). 

Majoritatea oamenilor pun valoare pe bogății, distracții și faimă. Urmăriți story pe Insta sau tiktok și veți vedea că oamenii pun stories preponderent cu aceste valori. Cu cât mai multe like-uri cu atât mai valoros devine video. Până în 20 decembrie 2022, cel mai popular pe instagram era oul, care a devenit un fenomen doar în câteva zile. Prin acest experiment al lui Chris Godfrey s-a demonstrat mental health awareness (conștientizarea sănătății mentale).

Mentalitatea omenirii degradează. Să nu ne uimească acest lucru, dar să fim precauți să nu degradăm și noi împreună cu ea. Institutul de cercetare comparativă din Vienna a intervievat 86000 de oameni din 60 de țări timp de 5 ani, pentru a identifica pe ce pun valoare oamenii: familia, prietenii, distracțiile, politica, religia, lucrul. 

Cum se formează valoarea unui lucru? Cum să apreciez corect valoarea lucrurilor?

v  Din punct de vedere ECONOMIC, fiecare lucru are o anumită valoare. Cum se formează?
- Costul / Sinecostul. Cheltuiala necesară pentru producerea obiectului.
- Prețul de piață. Producătorul adaugă câștigul dorit la cost și se formează prețul. Cu cât un lucru este mai întrebat și căutat, el își capătă tot mai multă valoare.
- Ceea ce face să-i explodeze prețul este deficitul. Raportul dintre cerere și ofertă îi crește valoarea obiectului.
Aceasta face ca aceeași sticlă de apă în magazin să coste 10 lei, în benzinărie 15 lei, în aeroport 30 lei, iar în cabana Podragu 50 lei.

Mulți își dedică viețile pentru câștigarea bunătăților. Să aibă cât mai mult și să-și permită cât mai multe. În contrast cu aceasta se ignoră lucrurile cu adevărat valoroase. Nu mărimea sau scumpetea lucrurilor dă valoare, ci importanța lor.
Dacă mergi la vulcanizare să umfli o roată, pentru 2 lei îți bagi 2-3 atmosfere, dar cât ar plăti o persoană care se îneacă pentru încă o gură de aer?

v    Din punct de vedere SPIRITUAL, valoarea o dă însuși Dumnezeu. Aici economia rămâne mută și la matematică face eroare.

Isus Şi-a ridicat ochii şi a văzut pe nişte bogaţi care îşi aruncau darurile în vistierie. 2 A văzut şi pe o văduvă săracă aruncând acolo doi bănuţi. 3 Şi a zis: „Adevărat vă spun că această văduvă săracă a aruncat mai mult decât toţi ceilalţi, 4 căci toţi aceştia au aruncat la daruri din prisosul lor, dar ea a aruncat, din sărăcia ei, tot ce avea ca să trăiască.” (Luca 21:1-4).

Bătrânii plângeau pentru că vedeau că templul acesta va fi cu mult mai mic decât templul precedent și asta ar însemna că va avea o slavă mult mai mică decât templul lui Solomon. Dumnezeu ne învață că ceea ce dă valoare lucrurilor, nu este nici economia, nici matematica.

1. Eu sunt cu voi. 2. Eu sunt credincios legământului. 3. Eu dau valoare lucrurilor

1.      Eu sunt cu voi v.4 

Costul templului lui Solomon era de mii de ori mai mare decât costul cortului întâlnirii creat de Moise. Dar din momentul în care prezența lui Dumnezeu s-a coborât peste acel loc, valoarea lor era egală. Ceea ce va da valoare templului, nu este mărimea lui, ci prezența Mea, zice Domnul.

O biserică din oraș a făcut inscripția CASA DE RUGĂCIUNE din cupru, care a costat cc. 3000$ zicând căci asta e casa lui Dumnezeu și nu trebuie să economisim pe Domnul. Să nu uităm, că dacă Dumnezeu nu este acolo, orice templu se transformă într-o peșteră de tâlhari.
O altă biserică a cheltuit 1/3 din bugetul de construcție doar pentru aparatajul muzical. Dacă nu ar fi Dumnezeu acolo, clădirea aceea ar fi doar un arenă pentru concerte.
Deci, prezența lui Dumnezeu dă valoare lucrurilor și importanța lucrurilor din perspectiva veșniciei face diferența.

2.      Eu sunt credincios legământului v.5

Legământul lui Dumnezeu cu poporul Israel a fost că El va fi Dumnezeu lor și ei vor fi poporul Lui. Templul era parte din legământul lui Dumnezeu cu Israel, căci anume templul era casa în care locuia Dumnezeu în mijlocul lui Israel.
Dacă vreai să lucrezi la ceva valoros în viața ta și să nu-ți irosești viața, implică-te în ceea ce lucrează Dumnezeu. El este credincios și ceea la ce lucrează El, va dăinui, va avea succes și nu doar în lumea aceasta, dar pentru veșnicii. 

Poate că ai avut gânduri că viața trece și tu tot nu ai realizat nimic semnificativ și valoros. Sau te-ai întrebat: care este scopul vieții? Cu ce să mă preocup în viață, ca să merite să trăiesc?
Cea mai stupidă și netrebnică activitate este
hobby horsing, în care cineva călărește un băț în diferite stiluri și forme. Probabil centaurii se întorc în mormântul lor.

Nu-ți irosi viața alergând după lucruri ieftine, alătură-te la lucrurile la care lucrează Dumnezeu, căci doar ele au valoare veșnică.

3.      Eu dau valoare lucrurilor v.6-9

Dumnezeu zice că El va zgudui cerurile și pământul și slava acestei case va depăși slava templului lui Solomon. Aurul și argintul sunt ale lui Dumnezeu. Dacă asta ar da valoare templului, Dumnezeu l-ar ticsi cu aur. Slava templului nu stă în scumpetea lui

Cuvântul comorile din v.7 ”chemdah” tradus ca daruri, se poate ușor de tradus, după cum apare în unele traduceri, ca ”doritul” tuturor neamurilor, cu referire la Mesia, care avea să intre în acest templu. Domnul Isus a intrat de facto în acest templu:

·         Când a fost adus la binecuvântare

·         La vârsta de 12 ani

·         Când a predicat despre împărăția lui Dumnezeu

·         Când a răsturnat mesele speculanților și i-a scos afară

·         Când a făcut minuni în templu

 

ü  Faima vechiului templu a fost cu adevărat în aur și pietre scumpe, așa încât veneau popoarele vecine să-l admire. Dar valoarea templului nu constă în greutatea aurului și numărul de pietre scumpe. Valoarea o dă Dumnezeu însuși. Slava acestui templu, care e mai mic după dimensiuni, va întrece slava grandiosului templu construit de Solomon, pentru că acest templu îl va primi în persoană pe Domnul Isus.

Prezența lui Hristos în biserică valorează mai mult decât orice alt superstar, care a vizitat vreodată biserica noastră.

ü  Un alt motiv din care acest templu va depăși valoarea celui dintâi este faptul că acest templu în care a intrat Isus, nu a fost spurcat cu idolii popoarelor din împrejurimi, ca și în cazul lui Solomon. El și-a luat multe soții dintre neamuri. Fiecare din ele venea cu tot cu idolii săi și Solomon permitea să fie plasați în templul lui Dumnezeu (2 Împ. 23:11-12).

Curăția bisericii și neîntinarea ei cu lucrurile păgâne valorează mai mult decât pompozitatea și scumpetea lucrurilor pe care le folosește.

ü  Un alt motiv de ce acest templu îl întrecea în slavă pe templul lui Solomon este faptul că aici nu doar se făceau ritualurile religioase, nu doar se aduceau jertfe și nu doar cântau leviții, ci pentru că în acest templu s-a predicat Evanghelia de însuși Hristos și de ucenicii săi (FA. 5:20). 

Totuși și acest templu a fost dărâmat de Nero în 70 d.H. El nu mai este. 

Unde este casa lui Dumnezeu acum? Biblia spune că biserica lui Hristos acum este templul lui Dumnezeu (1Cor. 3:16, 6:19). El locuiește în noi, credincioșii. Slava acestui templu depășește chiar și a celui de al doilea templu, pentru că în noi El locuiește permanent. Dacă ești credincios, să știi că ai valoare în ochii lui Dumnezeu. Oamenii te pot subaprecia, oamenii pot să nu te bage în seamă, oamenii te pot înjosi, dar Dumnezeu te apreciază la justa ta valoare. În cine trăiește Dumnezeu are valoare în mod implicit (by default). 

Nu ştiţi că trupul vostru este Templul Duhului Sfânt care locuieşte în voi şi pe care L-aţi primit de la Dumnezeu? Şi că voi nu sunteţi ai voştri? (1Cor. 6:19).

Voi aţi fost cumpăraţi cu un preţ așa că sunteți ai Lui (1Cor. 7:23). 

Vă îndemn să nu repetăm greșeala poporului Israel privind cu dispreț la bisericile mici, la slujirile de după cortină, la începuturile slabe și la primii pași în credință, care nu sunt lipsiți de multe greșeli. Prezența lui Dumnezeu în viața ta este ceea ce îți dă valoare.

Privind la biserica primară descrisă în Scriptură și vedem cum a lucrat Dumnezeu, rămânem frustrați și chiar debusolați, dacă comparăm cu starea actuală a bisericii și felul în care se implică Dumnezeu acum. 

·         Ei auzeau pe Dumnezeu cu urechile lor;

·         Ei aveau vedenii și vedeau îngeri;

·         Ei făceau minuni, de parcă erau niște supermeni...

Cei care am prins și ultimul secol al mileniului trecut, privim la biserica prigonită în timpul URSS, în care oamenii mergeau cu riscul vieții la biserică, citeau Scriptură la rând tot satul, sau ați citit despre martiri ca Richard Wurmbrand, Nicolae Moldoveanu, Traian Dorz etc. și priviți biserica actuală în care trebuie să-i tragi de mânecă pe oameni la biserică, au Biblia acasă, în telefon și chiar audio, dar nu prea o citesc. Poate să ni se facă inima mică, să zicem că asta nici nu se compară cu biserica lui Dumnezeu. Poate zici, eu încă o să mai caut creștini adevărați, care seamănă mai mult cu cei din FA. Dar Dumnezeu zice:...

1.      Eu sunt cu voi v. 4

2.      Eu sunt credincios

3.      Eu vă dau valoare v.9. 

Ce trebuie să facem noi? Ce ar trebui să ne preocupe?
Ar trebui să ne preocupe valoarea care ne-o dau oamenii sau felul în care ne tratează lumea? Lumea zice că suntem niște marginali, o sectă, niște fanați religioși.
Contează ce Dumnezeu despre noi. Cum El ne va evalua la final.

El spune FII TARE!
El spune LUCREAZĂ!
El spune NU VĂ TEMEȚI!

Și vei vedea că slava acestei case va fi mai mare decât slava casei dintâi.
Fii tare și slujește în biserică. Nu te teme că nu vei avea cu ce să te întreții și vei vedea că slava templului actual / biserica lui Hristos va avea o slavă care va întrece slava primelor două temple.

Să citim Hagai 2:20-23 aplicat la tine și la mine, ca o încurajare. Dumnezeu îți dă valoare.

Fii un Zorobabel al zilelor noastre!
Dumnezeu și-a spus cuvântul.