DUMINICA REFUGIAȚILOR

Citim în Biblie că Dumnezeu a stabilit hotare și termeni pentru fiecare națiune unde și când să locuiască.

El a făcut ca toţi oamenii, ieşiţi dintr-unul singur, să locuiască pe toată faţa pământului; le-a aşezat anumite vremuri şi a pus anumite hotare locuinţei lor (Fapte 17:26).

Totuși, din anumite motive, oamenii migrează schimbându-și locul de trai.
Unii o fac de voie, iar alții o fac de nevoie. Cei ce o fac de bună voie migrează pentru o viață mai bună. Iar cei ce o fac de nevoie migrează ca să-și salveze viața sau fug de sub teroarea propriului guvern.

Când a început războiul în Ucraina, ucrainenii au început să fugă. Ei stăteau cu zilele la hotar. Vedeam oameni diferiți: flămânzi, înghețați, lipsiți, nesiguri, speriați și chiar plângeau. Mulți moldoveni îi ajutau, dar am observat câteva momente, care nu pot să-mi iasă din minte nici chiar până azi.

Unii își făceau milă și îi ajutau cu de toate, mâncare, ceai, pături, benzină, transport și chiar primindu-i în casele lor. Alții îi criticau că dau năvală peste noi și aruncau cartofi cu ținte pe traseu, ca să descurajeze ajutorarea ucrainenilor și chiar am auzit pe câțiva putiniști zicând: ”așa le trebuie”, ”creștini fiind”.

Mulți nu știam cum să ne comportăm cu ei. Unii se purtau cu ei ca și cu boschetarii, alții ca și cu cerșetorii, alții ca și cu imigranți, iar alții vedeau șansa de a face un ban pe nevoia lor.

Cum ar trebui să-i privim pe refugiați?

Deși nu au unde locui aici în străinătate, ei nu sunt boschetari.

Ei au fugit din fața morții în ceea ce au putut, poate nu au reușit să-și ia necesarul cu ei și sunt bucuroși de orice ajutor oferit, dar ei nu sunt cerșetori.

Ei și-au schimbat țara de origine, dar totuși nu sunt imigranți. Imigrant este cel ce își schimbă țara de origine pentru a-și îmbunătăți viața prin găsirea unui loc de muncă în străinătate, educație, reunificarea familiei sau alte motive.

Refugiat – cel ce caută adăpost în străinătate din motivul pericolului iminent pentru viață (război, prigoană). Refugiatul e persoana care se află într-o primejdie de moarte sau constrângere și caută protecție și sprijin în străinătate.
Refugiat nu înseamnă că e om sărac. Până a ajunge refugiat, putea să fie chiar foarte bogat. Pro rușii moldoveni, pentru a împiedica ajutorarea ucrainenilor, chiar mediatizau unele cazuri, în care cineva din ucraineni au trecut vama cu brâie de bani sau ascundeau sute de mii prin valize și autoturisme.

Ziua mondială a refugiaților este 20 iunie. Convenția de la Geneva din 1951 privind refugiații, prezintă drepturile de bază pe care Statele ar trebui să le acorde refugiaților. Refugiații nu ar trebui expulzați sau returnați, pentru că viața și libertatea lor sunt amenințate. Situațiile politice cauzează apariția unui refugiat fiecare 3 secunde, care fug de război, prigoană sau teroare. Potrivit Agenției Refugiaților a ONU în prezent sunt peste 100 milioane de refugiați.

1.   Dumnezeu și refugiații.

Cuvintele refugiați și imigranți nu le vom întâlni în Scriptură, căci sunt relativ voi, însă termenul biblic pentru ei este străin. Dumnezeu este de partea străinului și ne dă porunca să ne purtăm bine cu ei. Nu vom înțelege părtinirea lui Dumnezeu și porunca Lui de a avea grijă de cei sărmani, dacă nu-L înțelegem pe Dumnezeu ca fiind cel care a creat fiecare ființă umană, fie ea apropiată sau îndepărtată, bogată sau nevoiașă, creștină sau nu.

Dumnezeu se îngrijește de fiecare dintre străini (refugiați sau imigranți). El le simte durerea, le vede lacrimile, le aude strigătele și simte greutatea fricii și a disperării pe inima lor. Ei au un loc special în inima lor, pentru că sunt defavorizați.

Eu nu sunt un fan al fotbalului și nu am un club favorit, dar când privesc vreun meci sunt înclinat să țin cu outsiderul. Exemplul lui David și Goliat.

Familia lui Iacov a locuit în ”cornul de aur” (unde curge lapte și miere) vechiul Canaan. Când a venit o foamete în țara lor, ei au fost nevoiți să emigreze în Egipt. În Egipt ei aveau statutul de străin / imigranți, căci au venit la o viață mai bună.

Peste câteva decenii, faraon s-a temut că evreii să nu devină mai puternic și să preia puterea, de aceea a poruncit să omoare copii chiar de la naștere. Egiptul a devenit un pericol pentru evrei, de unde ei trebuiau să evadeze. Fugind de faraon și armata lui, evreii deja erau refugiați, căci șederea lor în Egipt era un pericol direct pentru libertatea și viața lor.

Evadând din fața armatei lui faraon, refugiații evrei țineau calea să se întoarcă în țara Canaanului. Moise îi ceruse regelui Edomului permisiunea să treacă în mod pașnic prin țara sa. Dar edomiţii au manifestat ostilitate și au refuzat categoric să-i lase să treacă (Numeri 20:14-21). Ei au întors spatele refugiaților evrei. Cu toate acestea, Dumnezeu le-a interzis evreilor să se răzbune.

Să nu urăşti pe edomit, căci este fratele tău; să nu urăşti pe egiptean, căci ai fost străin în ţara lui (Deut. 23:7).

În 587 î.H. când Babilon a pustiit Ierusalimul, mulți evrei au evadat spre sud, ca să-și scape viețile. Ei au devenit refugiați pentru a doua oară, dar edomiţii le-au blocat drumurile şi i-au extrădat babilonienilor. De aceea, Dumnezeu îi mustră:

Nu trebuia să stai la răspântii, ca să nimiceşti pe fugarii lui, şi nici nu trebuia să dai în mâna vrăjmaşului pe cei ce scăpaseră din el în ziua necazului! (Obadia 1:14).

Iar prin Ezechiel, Dumnezeu condamnă Edomul la desființare pentru acest comportament barbar față de refugiați. Această profeție despre căderea Edomului s-a împlinit doar după câțiva ani după căderea Ierusalimului.

Mă voi răzbuna pe Edom prin poporul Meu, Israel. El va face Edomului după mânia şi urgia Mea; ca să vadă răzbunarea Mea, zice Domnul Dumnezeu." (Ezechiel 25:14).

2.   Biserica și refugiații.

Biserica a dat dovadă în foarte multe cazuri că sare în ajutor și poartă de grijă.

Seria de proteste antiguvernamentale din Africa de nord este cunoscută prin numele ”Primăvara arabă”. După aceste evenimente a urmat o mare sărăcie și ca urmare mii de emigranți treceau marea Mediterană pentru a ajunge pe insula italiană Lampedusa / UE.

Lumea civilizată a început să îi ia în seamă doar după ce cinci bărci cu câteva sute de emigranți au naufragiat și toți s-au înecat. Biserica locală, San Gerlando a deschis o căsuță numită „Casa della fraternità” în care a acordat prim ajutor pentru imigranții din țările africane.

Regimul lui Bașar Al Asad a cauzat un război în Siria, care a cauzat din 2014 ca mulți refugiați să treacă prin Turcia ca să  ajungă pe insula grecească Lesbos / UE.

Preotul Stratis Dimou a organizat primul ajutorul necesar refugiaților, după care s-au alipit mulți evanghelici, care au creat centre de ajutorare permanentă.

Bestialitatea rusă în Ucraina a provocat multe pagube. Cel puțin 15% din ucraineni au devenit refugiați, dintre care un milion au trecut prin Moldova.

Atât ministra Ana Revenco cât și președinta Maia Sandu a recunoscut și a adus mulțumirile de rigoare pentru reacția promptă a bisericilor evanghelice în criza refugiaților ucraineni.

Unii se uită la ei și văd imigranți. Alții văd în ei refugiați. Alții văd în ei coloniști și invadatori. Care trebuie să fie atitudinea și reacția noastră față de refugiați?

Să iubiţi pe străin ... (Deut. 10:17-19).

Dumnezeu ne învață să tratăm străinii (refugiații / imigranții) tot așa cum ne tratăm noi unul pe altul.

Să vă purtaţi cu străinul care locuieşte între voi ca şi cu un băştinaş din mijlocul vostru; să-l iubiţi ca pe voi înşivă, căci şi voi aţi fost străini în ţara Egiptului. Eu sunt Domnul Dumnezeul vostru. (Lev. 19:34).

Aici vreau să apreciez poporul Moldovei, care deși a fost subjugat trei secole de imperiul Otoman, timp în care au strămutat aici turci, moldovenii i-au tratat ca pe ai lor. Până în prezent 4,6% din populația noastră sunt găgăuzi, care nu preferă să se întoarcă în patria lor, pentru că moldovenii i-au primit destul de bine.

La fel când imperiul rus a subjugat Moldova și a strămutat aici mulți ruși, moldovenii nu i-au desconsiderat. Până în prezent 4,1% de ruși preferă Moldova în locul Siberiei. Cel mai probabil moldovenii au exagerat în bunătatea lor, sau mai bine spus, străinii au profitat de bunătatea moldovenilor, de aceea a apărut și zicala: ”Da-i voi în casă lui Ivan, dar el se suie pe divan”.

La fel s-a văzut evident ospitalitatea moldovenilor față de refugiații din Ucraina. Sperăm că de data aceasta să nu fie răsplătită bunătatea noastră ca și în cazurile anterioare.

Căci Domnul Dumnezeul vostru este Dumnezeul dumnezeilor, Domnul domnilor, Dumnezeul cel mare, puternic şi înfricoşat, care nu caută la faţa oamenilor şi nu primeşte daruri; care face dreptate orfanului şi văduvei, care iubeşte pe străin şi-i dă hrană şi îmbrăcăminte. (Deut. 10:17-18).

Primirea străinilor în casa ta se poate solda cu primirea de îngeri și astfel să fii binecuvântat și răsplătit dincolo de așteptări. Avraam a găzduit câțiva străini și iată că ei erau îngeri (Gen. 18:1-8). Probabil sunt mai mulți demoni decât îngeri pe pământ, dar aceasta să nu ne oprească pe noi să fim buni cu refugiații.

Să nu dați uitării primirea de oaspeți, căci unii, prin ea, au găzduit, fără să știe, pe îngeri (Evr. 13:2).

Ce să nu faci refugiatului?

1.     Nu asupri refugiații (Ex. 22:21). Să nu chinuiești pe străin şi să nu-l asuprești, căci şi voi aţi fost străini în țara Egiptului.

2.     Nu expulza refugiații (Deut. 16:14, 26:11). Străinii trebuiau incluși în societate prin implicarea lor în ceremoniile de sărbătoare și festivaluri.

Ce să faci refugiatului?

1.     Iubește refugiații (Deut. 10:19). Onorează demnitatea umană a străinului. A iubi aproapele ca pe tine însuți nu este o poruncă NT, ci încă din Lev. 19:34.

2.     Ocrotește refugiații (Ps. 146:9). Tratează-i ca pe băștinași (Lev. 19:34).

3.     Ajută refugiații (Lev. 23:22; Deut. 14:28­29). Fiecare a 7 zeciuială să o pui în mijlocul cetății inclusiv pentru străinii din țară.

Lev. 23:22. Când veţi secera semănăturile din ţara voastră, să laşi nesecerat un colţ din câmpul tău şi să nu strângi ce rămâne de pe urma secerătorilor. Să laşi săracului şi străinului aceste spice. Eu sunt Domnul Dumnezeul vostru."

Care sunt nevoile refugiaților și ce am putea noi face?

Nevoile refugiaților sunt de natură fizică, emoțională, financiară și socială.
            - hrănește-i și primește-i;
            - vorbește-le și ascultă-i;
            - facilitează-le integrarea.

Iosif și Maria au primit o înștiințare că Irod are să caute să ucidă pe Isus și au fost să fugă în Egipt. Ca să scape viața lui Isus Iosif și Maria au devenit refugiați.

"Veniţi binecuvântaţii Tatălui Meu de moşteniţi Împărăţia care v-a fost pregătită de la întemeierea lumii. Căci am fost flămând, şi Mi-aţi dat de mâncat; Mi-a fost sete, şi Mi-aţi dat de băut; am fost străin, şi M-aţi primit (Mat. 25:34-35).

„Adevărat vă spun că, ori de câte ori aţi făcut aceste lucruri unuia din aceşti foarte neînsemnaţi fraţi ai Mei, Mie Mi le aţi făcut.” (Matei 25:40)