NUMELE LUI ESTE ISUS


Cunoaștem cu toții că istoria nașterii Mântuitorului este cel mai important eveniment din istoria omenirii. Cel mai important eveniment:

- nu a fost în 45 î.H. când Iulius Cezar a format calendarul iulian, ci evenimentul care împarte timpul istoriei de până la Hristos și după Hristos;

- nici în anii 800 când chimiștii chinezi căutând elixirul vieții, întâmplător au făcut praful de pușcă, ci atunci când îngerul a spus păstorilor – ”nu vă temeți”;

- nici în 1350 când a început ”perioada renașterii”, ci atunci când a avut loc nașterea lui Isus Hristos;

- nici în 1492 când Columb a descoperit America, ci atunci când îngerul a descoperit lui Iosif cum să scape de Irod;

- nici în 1859 când Darwin scrie ”Originea speciilor”, ci atunci când magii citesc profețiile despre nașterea lui Isus;

- nici în 1888 când a avut loc abolirea sclaviei, ci atunci când s-a născut Isus pentru a mântui pe poporul Său de robia spirituală;

- nici în 1925 când a fost inventată televiziunea, ci atunci când Maria a avut viziunea în care arhanghelul Gavril îi spune că va naște pe Isus;

- nici în 1961, când primul om a zburat în cosmos, ci atunci când Dumnezeu s-a coborât pe Terră;

- nici în 1969, când omul a pășit pe lună; ci atunci când Isus a venit pe pământ.

18. Iar naşterea lui Isus Hristos a fost aşa: Maria, mama Lui, era logodită cu Iosif; şi, înainte ca să locuiască ei împreună, ea s-a aflat însărcinată de la Duhul Sfânt. 19. Iosif, bărbatul ei, era un om neprihănit şi nu voia s-o facă de ruşine înaintea lumii; de aceea şi-a pus de gând s-o lase pe ascuns. 20. Dar, pe când se gândea el la aceste lucruri, i s-a arătat în vis un înger al Domnului şi i-a zis: "Iosife, fiul lui David, nu te teme să iei la tine pe Maria, nevasta ta, căci ce S-a zămislit în ea este de la Duhul Sfânt. 21. Ea va naşte un Fiu, şi-I vei pune numele Isus, pentru că El va mântui pe poporul Lui de păcatele sale." 22. Toate aceste lucruri s-au întâmplat ca să se împlinească ce vestise Domnul prin prorocul care zice: 23. "Iată, fecioara va fi însărcinată, va naşte un Fiu, şi-I vor pune numele Emanuel" care, tălmăcit, înseamnă: "Dumnezeu este cu noi." 24. Când s-a trezit Iosif din somn, a făcut cum îi poruncise îngerul Domnului; şi a luat la el pe nevasta sa. 25. Dar n-a cunoscut-o, până ce ea a născut un Fiu. Şi el I-a pus numele Isus. (Matei 1:21-24).

Pe când eram copil, totdeauna avem probleme cu acest text. Nu era clar de ce apar două nume Isus și Emanuel. Oare părinții lui Isus tot așa ca noi încerca fiecare să spună numele pe care îl preferă, copilului nou născut?

Observăm că îngerul vorbește cu Iosif și îi dă însărcinarea să îi pună numele Isus, căci vorbește la persoana II sing. În ce privește numele Emanuel este specificat că acest nume Îi va fi dat de către cineva la plural. Noroadele vor vedea în El pe Dumnezeul și vor zice Emanuel, care în traducere înseamnă ”cu noi e Dumnezeu”.

Vorbind cu un evreu despre Isus am avut o discuție frumoasă, dar când am spus o dată Isus Hristos, el și-a ieșit din fire și discuția noastră s-a sfârșit.
Ce este așa special și de ce e atât de important numele lui Isus Hristos?

În general, numele se dau pentru identificarea unei persoane. Este ceva ca un IDNP / CNP doar că mai scurt și care sună mai frumos. Însă numele în ebraică au o conotație profundă legată de destinul omului.

Adam înseamnă pământ. Dumnezeu l-a numit pe primul om pământ, zicând: ”Pământ ești și în pământ te vei întoarce”, arătând destinul prin însăși numele său.

Moise înseamnă scos. Așa a fost numit de fiica lui faraon, care l-a scos din apele râului Nil. În același timp acest nume i-a determinat destinul, ca ulterior să scoată poporul Israel din robia egipteană.

Ilie înseamnă Dumnezeul meu este Yahwe. Ulterior el a demonstrat cu putere că el este Ilie și că Dumnezeul lui este Yahve (cel viu și atotputernic), când s-a opus celor 450 de proroci ai lui Baal pe muntele Carmel.

Numele Isus în română provine de la grecescul Ἰησοῦ, care este echivalentul lui Yeshua din ebraică. Yeshua însă provine de la verbul yasha – a salva, a scăpa, a elibera. Deci, însăși numele Isus înseamnă Salvator / Mântuitor. Specialiștii în ebraică spun că pronunțarea corectă a numelui Yeshua - Dumnezeu salvează.

Când era Isus răstignit pe cruce, trecătorii ziceau: tu doar ești Isus – salvează-te. Preoții ziceau: pe alții a salvat, dar pe sine nu se salvează.
Tâlharul de pe cruce la fel zicea: Tu ești mântuitorul, salvează-ne.
În înțelegerea lor ar fi ceva de felul: doctorul moare, dar nu bea medicamentele pe care le prescria altora și îi ajuta.

Deci, înțelegând că Yeshua/Isus este interschimbabil cu Mântuirea, vă propun să citim câteva versete, înlocuind cuvântul mântuire cu Isus.
Ps. 40:16. Să se bucure şi să se înveselească în Tine toţi cei ce Te caută! Cei ce iubesc pe Isus (mântuirea Ta) să zică fără încetare: "Mărit să fie Domnul!"

Matei 1:21. Ea va naşte un Fiu, şi-I vei pune numele Mântuitor (Isus), pentru că El va mântui pe poporul Lui de păcatele sale." Acum expresia ”pentru că” capătă sens.

Luca 1:76. Şi tu, pruncule, vei fi chemat proroc al Celui Preaînalt. Căci vei merge înaintea Domnului, ca să pregăteşti căile Lui 77. şi să dai poporului Său cunoştinţa despre Isus (mântuirii), care stă în iertarea păcatelor lui. Cu 30 de ani mai târziu Ioan Botezătorul împlinește această profeție zicând: Iată Mielul lui Dumnezeu, care ridică păcatul lumii.

Numele Isus Hristos este echivalentul lui Yeshua HaMashiach în ebraică. Hristos nu este numele, chiar dacă Isus este prenumele. Echivalentul lui Hristos în ebraică este Mesia, care înseamnă unsul. Fără să cunoaștem cultura și practica ungerii în poporul Israel nu vom înțelege ce înseamnă Hristos – Mesia – Unsul.
Ungerea era conferirea unei poziții de autoritate divină. Isus Hristos=Yeshua HaMashiach=Mântuirea conferită de Dumnezeu.

Dacă numele îți dă o identitate, atunci cel ce îți dă numele îți este autoritatea. Teorema lui Pitagora, legea lui Murphy, Jurământul lui Hippocrates, sau Volt, Watt, Om, Decibel, Saxaphone, Nachos, Algoritm, Gillette, Jacuzzi, Ford, Toyoda, Mercedes, Macintosh, Mausoleu, McDonalds, Pilates, Sandwich, Tesla, Uzi, Wilson, Braille, Diesel, Boycott, Nicotine, Adidas ș.a. sunt nume de persoane care au descoperit, sau inventat ceva și au avut dreptul exclusiv de a da un nume acelui lucru. Darea de nume este cea mai simplă evidență a exersării autorității asupra la ceva sau cineva. Numele îl dă persoana care reprezintă autoritatea pentru cel căruia se dă numele.

Dumnezeu dă nume lui Adam, căci Dumnezeu este autoritatea lui Adam.
Adam dă numele soției sale Eva, căci bărbatul este autoritatea nevestei lui.
Părinții dau numele copiilor, căci ei sunt autoritatea copiilor lor.
Noi nu-L numim pe Dumnezeu cum am vrea noi. Noi nu suntem pentru El autoritate. De aceea El se descoperă pe sine, zicând: Eu sunt YAHWE – eu sunt cel ce sunt.

Dumnezeu are autoritatea să ne dea sau să schimbe numele noastre dând un sens potrivit cu planul Său pentru destinul nostru. De aceea și slujitorii ortodocși încearcă să imite această idee prin rebotezare atunci când sunt învestiți în anumite funcții. Mitropolitul Vladimir de fapt este Nicolae Cantarean. În cazul lor, de fapt nu Dumnezeu îi rebotează, ci ei își aleg nume mai notorii.

Haideți să privim la câteva exemple din familia lui Avram:
Avram – marele tată, dar el nu putea avea copii. Tare mare tată mai era Avram la 99 de ani fără copii. Probabil era o rușine să nu corespunzi cu propriul nume. Dumnezeu i-a schimbat numele în Avraam – tatăl multor națiuni și Dumnezeu a transformat rușinea lui Avram în binecuvântarea de a fi tatăl tuturor credincioșilor.

Soția lui Avraam era Sarai – prințesa mea. Dumnezeu i-a schimbat numele în Sarra – prințesă, căci Dumnezeu avea de gând să o facă mama a multor neamuri. Prin aceasta Dumnezeu a planul Său pentru el și Sarra (nu el și Agar). Această neînțelegere a semnificației numelui Sarrei, a condus la multe războaie și astăzi.

Sara a născut un fiu lui Avraam și el l-a numit Isac – râs, pentru că Sara a râs când îngerul a spus că va rămânea însărcinată. Doar imaginați-vă... Râsule vino încoace. Acesta a fost de fapt motivul din care Sara i-a cerut lui Avraam s-o izgonească pe Agar și fiul ei, căci la o sărbătoare a familiei Ismael s-a uitat la Isac și a râs.

Lui Isac i s-au născut gemeni. Când s-a născut primul, au văzut că e mai păros decât de obicei și așa și l-au numit Esau – păros, iar pe fratele său, pentru că nu nimic ieșit din comun l-au numit Iacov – următorul. Însă pre cunoștința Sa, Dumnezeu i-a schimbat numele în Israel – cel ce luptă cu Dumnezeu, care se confirmă și astăzi.

Numele lui Isus are o autoritate fără de egal în lumea spirituală. Isus are sute de titluri extraordinare, dar numele Lui este cel mai special.
Salvator, Răscumpărător, Domn, Creator, Fiul lui Dumnezeu, întâiul născut, Cel preaiubit, prințul păcii, împăratul împăraților, Capul bisericii, Învățătorul, Alfa și Omega, Marele preot, Judecătorul, Mijlocitorul, piatra din capul unghiului, Mielul lui Dumnezeu, Bunul Păstor, Cuvântul, Stânca, Mirele, Mesia, Leul din tribul lui Iuda, Calea, Adevărul, Viața, Fiul omului, Hristos, toate aceste titluri le poată o singură persoană. Un singur nume, care are greutate egală cu toate aceste titluri – ISUS.

Fapte 4:12. În nimeni altul nu este mântuire: căci nu este sub cer niciun alt Nume dat oamenilor în care trebuie să fim mântuiţi."

Filipeni 2:9-11 Dumnezeu L-a înălțat nespus de mult și I-a dat Numele care este mai presus de orice nume; pentru ca, în Numele lui Isus, să se plece orice genunchi al celor din ceruri, de pe pământ și de sub pământ și orice limbă să mărturisească, spre slava lui Dumnezeu Tatăl, că Isus Hristos este Domnul.

Isus este singurul nume care are autoritate în cele trei lumi cer, pământ și iad. Iată de ce orice veți cere de la Tatăl în numele Meu veți primi (Ioan 16:23) și oricine va chema numele Meu va fi mântuit (Rom. 10:13).

Lumea demonică tremură când aude numele Isus (Luca 10:17), pentru că în numele lui Isus este putere, stăpânire, autoritate și maiestate.
Satan nu este un nume. Știți cum îl cheamă pe satan? Nici cum, sau cel rău. El nu este vrednic să poarte un nume. Satan, diavolul, tatăl minciunii, luceafăr strălucitor (fiu al zorilor), leul care răcnește, ispititorul, pârâșul fraților, șarpele cel vechi, ucigașul, domnul văzduhului, beelzebub (căpetenia demonilor), belial (cel fără valoare) sau balaurul nu sunt numele celui rău, ci doar câteva titluri care-l descriu.

Când nu ai un nume, sau nu știi cum te cheamă, parcă ai fi un nimeni sau al nimănui.

Ce trebuie practic să faci cu privire la Isus?

1.     Credeți în numele lui Isus ca să fii mântuit.

Fiindcă "oricine va chema Numele Domnului va fi mântuit." (Rom. 10:13).

2.     Adunați-vă în numele lui Isus.

Căci acolo unde sunt doi sau trei adunaţi în Numele Meu, sunt şi Eu în mijlocul lor." (Mat. 18:20).

3.     Rugați-vă în numele lui Isus, ca să ai răspuns.

Adevărat, adevărat vă spun că orice veţi cere de la Tatăl, în Numele Meu, vă va da. Până acum n-aţi cerut nimic în Numele Meu: cereţi, şi veţi căpăta, pentru ca bucuria voastră să fie deplină. (Ioan 16:23-24).

4.     Vestiți numele lui Isus.

Unii se aruncă în misticism, și alții se ascund după știință, dar noi propovăduim pe Hristos cel răstignit (1Cor. 1:23).