Ioan 11 || CREDINȚA E NECESARĂ PENTRU VIAȚĂ


Această minune extraordinară se regăsește doar în Ev. Ioan. Oare de ce? Cu atât mai mult că Betania a fost redenumită în cinstea minunii făcute de Isus când l-a invitat pe Lazăr și azi se numește al-Eizariya (arabă) / Eleazar ebr. / Lazăr gr.

Evangheliile sinoptice au fost scrise pe când Lazăr încă era viu, și iudeii căutau să-l omoare (In. 12:10), dar Ev. Ioan a fost scrisă în jurul anului 100 d.H., când deja Lazăr nu mai era, și răspândirea acestei vești nu-i mai punea viața în pericol.

             I.                        CREDINȚA ESTE NECESARĂ PENTRU VINDECARE.

A.    Au avut o relație apropiată cu Isus. Betania era amplasată la poalele muntelui Măslinelor și la doar 3 km de Ierusalim. Betania era satul gazdă a lui Isus când Își făcea misiunea în Iudeea. Se pare că gazda permanentă a lui Isus era casa lui Simon leprosul în care locuiau și Maria, Marta și Lazăr.

·        Ca urmare a vindecării lui Simon a ajuns Isus să cineze în casa lui, când Marta gătea iar Maria asculta (Lc. 10:40);

·        Tot aici Maria a uns pe Isus cu un untdelemn scump înainte de înmormântarea Lui (Matei 26:13);

·        Sub acest acoperiș a fost descoperit Iuda că era un hoț (In. 12:6);

·        Tot aici Isus a luat cina cu Lazăr după învierea lui (In. 12:1,9).

Deci, între Isus și această familie s-a dezvoltat o relație bună și strânsă.

"Doamne, iată că acela pe care-l iubeşti este bolnav." (v.3)

”Isus iubea pe Marta şi pe sora ei şi pe Lazăr” (v.5).

Poate tu nu-l cunoști pe Isus și nu știi că El poate să te vindece. Dar dacă-L cunoști personal pe Isus, atunci viața, boala și moartea ta, vor căpăta o altă dimensiune. Fii persoana pe care o iubește Isus. Dezvoltă o relație apropiată cu El. Dumnezeu a făcut tot posibilul ca această relație personală cu El să aibă loc.

Dumnezeu, care ne-a împăcat cu El prin Isus Hristos (2Cor.5:18).

B.     Au căutat ajutorul lui Isus. Din capitolului precedent aflăm că iudeii căutau să-L ucidă pe Isus, așa că ei au părăsit Ierusalimul (Iudeea) și am mers în Betabara (Pereea) unde Ioan Botezătorul își începuse lucrarea (In. 10:40). Distanța de 25 km de la Betania, explică cele 4 zile de la moartea lui Lazăr.

·        În prima zi solii L-au găsit pe Isus.

·        Isus s-a reținut în Betabara încă două zile (v.6).

·        Și încă o zi până au ajuns la Betania.

Maria cu Marta au găsit pe cine să trimită după Isus, chiar dacă distanța nu era mică și se circula pe jos. Distanța nu trebuie să fie un obstacol. Distanța între Dumnezeu și om înseamnă moarte. Adam și Eva au fost alungați / separați de Dumnezeu datorită păcatului, dar Isus a venit pe acest pământ să ne apropie pe noi de Dumnezeu.

Isus a mai zăbovit încă două zile în acel loc și nu a reacționat prompt. Ce fel de dragoste avea El pentru Lazăr?

”Cheamă-mă în ziua necazului și Eu te voi asculta...” (Ps. 50:17)?

Dacă nu răspunde, știe El că e ceva mai valoros în joc. Ce-ți dorești mai mult – să fii vindecat sau să fie proslăvit Hristos prin nevoia sau boala ta?

"Boala aceasta nu este spre moarte, ci spre slava lui Dumnezeu,
pentru ca Fiul lui Dumnezeu să fie proslăvit prin ea." (v.4).

În plus graba Lui nu ar fi schimbat nimic pentru că Isus știa că Lazăr deja murise.

Poate și tu ești distant de Isus. Oricare ar fi distanța nu o lăsa să fie un obstacol între tine și Isus. Depune un efort să te apropii de El și vei vedea că El era tocmai alături. Tot ce era nevoie era dorința ta să te apropii de El.

Iată, Eu stau la uşă şi bat! Dacă aude cineva glasul Meu şi deschide uşa, voi intra la el şi voi mânca cu el, şi el cu Mine (Ap. 3:20).

Chiar dacă nu vine sau nu răspunde, ca și în cazul lui Lazăr, nu te dezamăgi și nu te supăra. Mă rog să nu fim mediocri, și să cădem în ispita doctrinei sănătății. Diavolul va căuta să te convingă că Dumnezeu nu este, El nu te ascultă, sau El nu te poate ajuta. Diavolul a spus acest gând prin soția lui Iov.

”Vezi că te stingi și Dumnezeu nu-ți mai vine în ajutor, blestemă-L pe Dumnezeu și mori”. Dar Iov i-a răspuns: "Vorbeşti ca o femeie nebună. Ce! primim de la Dumnezeu binele, şi să nu primim şi răul?" În toate acestea, Iov n-a păcătuit deloc cu buzele lui (Iov 2:9-10).

Ar trebui să spunem ca și prietenii lui Daniel: ”Și chiar dacă nu ne va scăpa...”

C.     Au avut credință pentru vindecare. Deși trimișii surorilor nu spun explicit că Isus să vină să-l vindece pe Lazăr, chemarea era evidentă. Această chemare rezonează cu primele cuvinte pe care le exclamă Marta și mai târziu Maria, când se întâlnesc cu Isus.

„Doamne, dacă ai fi fost aici, n-ar fi murit fratele meu! (In. 11:21,32).

Dacă vrem să primim vindecare e nevoie de credință, însă nu de o credință oarbă. În ultimul timp au apărut mulți care pretind că au darul vindecării, ca și apostolii, dar sunt doar o minciună înșelătoare din zilele de pe urmă, care vor face minuni în Numele lui Isus, doar ca să-i înșele pe cei aleși. A crede nu înseamnă a fi credul și naiv. Crede ceea ce este scris în Scripturi, nu ceea ce ți se pare scriptural sau ceea ce îți pare senzațional, atrăgător și impresionant.

Scriptura prescrie doar trei căi de vindecare și credinciosul trebuie să le știe:

Ø Calea medicinală cu investigații, pansamente și medicamente (1Tim. 5:23).

Ø Calea rugăciunii individuale sau comune pentru vindecare (Mat. 18:19).

Ø Calea credinței în care inviți prezbiterii, îți mărturisești păcate, ei te vor unge cu untdelemn și se vor ruga cu credință ca să fii vindecat (Iac. 5:16).

       II.                        CREDINȚA ESTE NECESARĂ PENTRU ÎNVIERE.

A.    Ucenicii trebuiau să creadă în înviere. Mulți pun întrebarea de ce Isus a zăbovit? Și așa și nu mai află răspunsul. Întrebarea potrivită este pentru ce Isus a zăbovit? Ca ucenicii să creadă în înviere.

Şi mă bucur că n-am fost acolo, pentru voi, ca să credeţi..." (v.15).

În cap. trecut Isus a început să vorbească despre moartea și învierea Sa. A spus doar un gând în v. 17,18 dar nu a reușit să termine bine gândul, căci iudeii s-au agitat, s-a făcut o dezbinare și căutau să-L omoare pe Isus.

Îmi dau viaţa, ca iarăşi s-o iau. Nimeni nu Mi-o ia cu sila, ci o dau Eu de la Mine. Am putere s-o dau şi am putere s-o iau iarăşi... Din pricina acestor cuvinte, iarăşi s-a făcut dezbinare între iudei (Ioan 10:17-19).

Întrebarea învierii la iudei era o temă tabu, asemenea întrebarea limbii la moldoveni. Nu atingem subiectul, ca să nu ajungem la ceartă. ”Când moldovenii vorbesc românește, sunt considerați naționaliști, dar când rușii vorbesc rusește, ei se consideră moldoveni”.

Pavel, ... a strigat în plin sobor: "Fraţilor, eu sunt fariseu, fiu de fariseu; din pricina nădejdii în învierea morţilor sunt dat în judecată." Când a zis vorbele acestea, s-a stârnit o neînţelegere între farisei şi saduchei, şi adunarea s-a dezbinat. Căci saducheii zic că nu este înviere, nici înger, nici duh, pe când fariseii le mărturisesc pe amândouă. S-a făcut o mare zarvă; şi câţiva cărturari din partida fariseilor, s-au sculat în picioare, au început o ceartă aprinsă... (Fapte 23:6-9a).

B.     Isus este învierea și viața. Învierea lui Lazăr a creat contextul necesar ca Isus să le vorbească despre învierea Sa. Isus le spuse-se că El are puterea să-și dea viața și apoi să o ia înapoi, iar învierea lui Lazăr a fost o mică dovadă.

"Eu sunt Învierea şi Viaţa. Cine crede în Mine, chiar dacă ar fi murit, va trăi. Şi oricine trăieşte şi crede în Mine nu va muri niciodată (Ioan 11:26).

Ferice de cei credincioși, căci ei vor avea parte de întâia înviere și vor trăi veșnic. Pe când cei ce vor învia mai târziu, vor învia pentru judecată și chinuri veșnice. Ceea ce face diferența este credința ta în Isus Hristos că El este domnul vieții. Pentru ca să fim mai personali, Isus te întreabă azi pe tine ca și pe Marta:

"Eu sunt Învierea şi Viaţa... Crezi lucrul acesta? (Ioan 11:25-26).

 

III.                        CREDINȚA ESTE NECESARĂ PENTRU MÂNTUIRE.

A.    Ca norodul să creadă cu Tu m-ai trimis.

Au luat, dar, piatra din locul unde zăcea mortul. Şi Isus a ridicat ochii în sus şi a zis: "Tată, Îţi mulţumesc că M-ai ascultat. Ştiam că totdeauna Mă asculţi; dar vorbesc astfel pentru norodul care stă împrejur, ca să creadă că Tu M-ai trimis." (Ioan 11:41-42).

Isus rostește o rugăciune, dar rugăciunea nu era destinată ca să Îl audă Dumnezeu, ci ca să-L audă poporul, care era în jurul Său. Poporul trebuia să creadă în Isus că este Mesia / alesul / trimisul lui Dumnezeu (v.42).

Credința în Isus este necesară pentru a scăpa de blestemul păcatului și pentru a fi mântuit. Nu-i o altă cale spre Dumnezeu, decât Isus.

Mulţi din iudeii care veniseră la Maria, când au văzut ce a făcut Isus,
au crezut în El (Ioan 11:45).

Tot ceea ce a făcut Isus pe pământ: a vindecat bolnavii, a scos demoni din îndrăciți, a înviat morții a predicat Evanghelia, El le-a făcut pentru ca tu și cu mine să credem în El.

B.     Toți vor crede în El... Soborul înțelegea bine că tot mai mulți și mai mulți vor crede în Isus, și ei vor pierde din influență.

Preoţii cei mai de seamă au hotărât să omoare şi pe Lazăr, căci din pricina lui mulţi iudei plecau de la ei şi credeau în Isus (Ioan 12:10-11).

Ei au zis: "Ce vom face? Omul acesta face multe minuni. Dacă-L lăsăm aşa, toţi vor crede în El. Atunci s-a ridicat marele preot Caiafa și rostit ceea ce s-a întors a fi o profeție, chiar dacă a fost intuită cu gând rău.

Oare nu vă gândiţi că este în folosul vostru să moară un singur om pentru norod, şi să nu piară tot neamul?" (Ioan 11:50).

Deși prorocia s-a referit la poporul Iudeu, Hristos nu a murit doar pentru ei, ci pentru toate popoarele despre care spune că erau risipite, ca să-i adune într-un singur trup (biserica) (v.52). Această prorocie este confirmată de ap. Pavel

Căci El este pacea noastră care din doi a făcut unul şi a surpat zidul de la mijloc care-i despărţea, şi, în trupul Lui, a înlăturat vrăjmăşia dintre ei, Legea poruncilor, în orânduirile ei, ca să facă pe cei doi să fie în El însuşi un singur om nou, făcând astfel pace; şi a împăcat pe cei doi cu Dumnezeu într-un singur trup, prin cruce, prin care a nimicit vrăjmăşia (Ef. 2:14-16).

Astfel avem împreună (noi neamurile) cu iudeii același Mântuitor – Isus Hristos.
Cine crede în El, poate să dezvolte o relație personală cu Dumnezeu.
Cine crede în El, are șanse să fie auzit și vindecat.
Cine crede în El chiar dacă va muri, va învia și va trăi veșnic.
Cine crede în El va fi mântuit de păcatele lui și-L va vedea pe Dumnezeu
.

Pentru a vedea minuni în viața ta începe să trăiești în relația ta cu Dumnezeu principiul cooperării - tu faci ceea ce poți și Dumnezeu face ceea ce nu poți.

Ø El a putut umplea cele 6 vedre cu vin, dar le-a spus lor să le umple cu apă.

Ø El a putut face pâine din nimic pentru 5000, dar a folosit 5 pâini / 2 pești.

Ø Ar fi putut face pe orb să vadă îndată, dar l-a trimis să se spele în Siloam.

Ø Aici Isus ar fi putut da piatră la o parte cu un singur cuvânt, dar le-a zis oamenilor să facă ceea ce ei pot, că Dumnezeu să facă restul.

Pentru a nu dispera în credința ta, începe să trăiești principiul încrederii.

Ø Marta și Maria au ajuns în pericolul dezamăgirii: ”Dacă ai fi fost aici...”

Ø Dezamăgirea lasă rădăcini de amărăciune, și începi sa învinuiești pe Dumnezeu ca nu-I pasă. Ce Îl vedem pe Isus ca face când vede dezamăgirea surorilor. El plânge împreună cu tine.

Ø Doar pentru ca El nu ți Da ceea ce ceri, nu înseamnă că Lui nu-i pasă, dar pentru ca El știe ce e mai bine pentru tine.

Ø Ai încredere că atunci când vei vedea motivul zăbovirii Sale la rugăciunile tale, Îi vei mulțumi că nu ți-a dat ceea ce ai cerut sau când ai cerut.