Ioan 7 || ADEVĂRUL ÎN LUMEA DIVIZATĂ


Trăim într-o lume divizată. Avem tensiuni ideologice. Observăm conflicte geopolitice (teritoriale și de interese). Avem o societate polarizată intens.

Fiecare individ face parte dintr-o micro societate în care fiecare are plăcerile, gusturile, obiceiurile și interesele sale, care la fel conflictuază cu a celorlalți.

Pe timpul și în viața lui Isus nu era mai ușor. Din contra, conflictele, disputele, tensiunile și ciocnirile din timpul Lui erau legate direct de personalitatea Sa.

I. Isus vine la Ierusalim pe ascuns.

După aceea Isus străbătea Galileea; nu voia să stea în Iudeea,
pentru că iudeii căutau să-L omoare (Ioan 7:1).

Într-un timp relativ scurt Isus a devenit o persoană incomodă pentru liderii religioși: fariseii, cărturarii și preoții iudeilor. Ei au văzut în Isus un pericol, atât  pentru religia lor, pentru faima lor și pentru venitul lor. Pentru ași menține influența lor între iudei, liderii religioși au pus la cale lichidarea lui Isus.

Isus se reținea în Galileea predicând Evanghelia acolo unde era ascultat. El nu a căutat confruntare și chiar dacă s-a retras, nu înseamnă că El a renunțat, a cedat, a pierdut, sau s-a temut. El știa că nu a venit încă vremea.

"Pleacă de aici şi du-Te în Iudeea, ca să vadă şi ucenicii Tăi lucrările pe care le faci.
Nimeni nu face ceva în ascuns, când caută să se facă cunoscut:
dacă faci aceste lucruri, arată-Te lumii." Căci nici fraţii Lui nu credeau în El (Ioan 7:3,5).

Poate frații lui Isus știau că El e un frate vitreg. Poate că faima lui Isus îi lăsa pe ei în umbră. Isus era în toate ascultător și foarte drept. Cred ca adesea Maria Îl punea pe Isus în exemplu și zicea, uite cum Isus își face patul etc. și toate acestea poate i-au făcut pe ei să-L urască pe Isus. Nu știm exact. Dar să știi că în Iudeea caută să-L omoare și să Îi spui în derâdere, ”pleacă în Iudeea...” e cinic.

Evanghelistul Marcu spune că Isus avea și câteva surori, dar ne dă doar numele fraților lui Isus: Iacob, Iosif, Iuda și Simion (Mar. 6:3). Cuvântul ”frații” include și surorile, tot așa cum ”rudele” include frații, surorile și părinții lui Isus.

Rudele lui Isus, când au auzit cele ce se petreceau, au venit să pună mâna pe El. Căci ziceau: "Şi-a ieşit din minţi." (Mar. 3:21).

Pe lângă faptul că rudele Lui nu credeau în El, erau înclinați să creadă că Isus era ieșit din minți, ei încă Îl și ridiculizau pe Isus, crezând că Isus caută faimă (7:3-4).

După ce s-au suit fraţii Lui la praznic, S-a suit şi El, dar nu pe faţă, ci cam pe ascuns (Ioan 7:10).

Isus a confruntat o împotrivire înverșunată: v. 1 căutau să-L omoare, v. 7 Îl urau, v. 13 vorbeau de Isus pe ascuns, v. 19 căutați să mă omorâți, v. 23 turbau de mânie împotriva lui Isus, v. 25 confirmarea intenției de a-L omorî pe Isus, v. 30 căutau să-L prindă, v. 32 au trimis să-L prindă. Totodată, Isus nu a renunțat la planul și voia lui Dumnezeu, dar nici nu a căutat scandal și confruntare.

Atunci când noi decidem să-L urmăm pe Hristos, la fel putem întâlni împotrivire, prigoană și amenințări. Știți singuri că: prietenii ar putea să vă abandoneze; frații ar putea să vă ridiculizeze; părinții ar putea să vă restricționeze. Tu nu lăsa mâinile în jos și nu dispera în credința ta.

Dacă M-au prigonit pe Mine, şi pe voi vă vor prigoni ... (Ioan 15:20).

Când rudele te iau în derâdere, te ofensează, te amenință, te presează pentru credința ta în Hristos, să știi că nu ești singur și nu ești primul. El a trecut cu demnitate peste batjocuri, opoziție și prigoană. El ne-a dat un exemplu pentru astfel de momente când noi vom trece prin ele.  

„Un proroc nu este disprețuit decât în patria Lui, între rudele Lui și în casa Lui.” (Mar. 6:4).

Fiecare lucru sub soare își are vremea lui și Isus a zis: ”vremea Mea nu a sosit încă”. Dacă nu poți crede deschis, crede până când în ascuns. Dacă nu te ascultă, mai dă-le timp. Dacă-ți închid gura, vorbește-le altora.

Când vă vor prigoni într-o cetate, să fugiți într-alta (Mat. 10:23).

Romanii aveau un moto ”Nu căuta probleme, dar nici nu fugi de ele”. Creștinii nu trebuie să fie nici fricoși, dar nici derizorii, căci motoul primilor creștini era ”Fie trăiești pentru Evanghelie, fie mori pentru ea”. Biblia nu ne îndeamnă să ne aruncăm în pericole de viață, ci să ne ferim de ele, cu bună cunoștință.

IIOamenii vorbesc despre Isus pe ascuns.

Este bine să cercetezi și să vorbești despre Isus, chiar dacă e pe ascuns. Dar aceste discuții trebuie să te ducă la o decizie: cred că Isus este Hristosul sau nu cred; accept pe Isus Hristos sau resping; mă opun domniei Lui sau mă supun.

Noroadele vorbeau mult în şoaptă despre El. Unii ziceau: "Este un Om bun." Alţii ziceau: "Nu, ci duce norodul în rătăcire." Totuşi, de frica iudeilor, nimeni nu vorbea de El pe faţă. (Ioan 7:12-13).

Poporul vorbea despre Isus, dar nu știau ce să creadă și părerile erau împărțite. Unii credeau, dar alții se îndoiau. Ioan prezintă în Evanghelia sa câteva tipuri de credință și nu trebuie să fim simpliști cu privire la credința noastră, ci sârguincioși și studioși, căci nu orice credință este o credință salvatoare.

Ø În Ioan 2:23 întâlnim o credință din uimire (bazată pe semne). Pe când era Isus în Ierusalim, la praznicul Paştilor, mulţi au crezut în Numele Lui; căci vedeau semnele pe care le făcea. Totuși, Isus nu se încredea în ei.

Ø În Ioan 4:39 întâlnim o credință din auzite (bazată pe mărturie). Mulţi samariteni din cetatea aceea au crezut în Isus din pricina mărturiei femeii, care zicea: "Mi-a spus tot ce am făcut." Totuși, Isus a nu considerat aceasta suficient, ci le-a vorbit personal și i-a condus la credință în Dumnezeu.

Ø În Ioan 6:66 întâlnim o credință vremelnică. Unii din ucenicii lui Isus, care credeau în El au renunțat la El, pentru că nu au vrut să se conformeze pe deplin cu învățătura lui Isus: "Din clipa aceea, mulţi din ucenicii Lui s-au întors înapoi şi nu mai umblau cu El.

Ø În Ioan 12:42 întâlnim o credință fricoasă (limitată de frică). Totuşi, chiar dintre fruntaşi, mulţi au crezut în El; dar, de frica fariseilor, nu-L mărturiseau pe faţă, ca să nu fie dați afară din sinagogă.

Dumnezeu dorește să avem o credință vie în Isus Hristos ca fiind Mântuitorul lumii, nu una din impresie, temporară sau de frică. Cel ce crede cu adevărat în Hristos va veni la Isus. Atenție, Dumnezeu nu atrage la sine ca să crezi în Hristos (6:44), ci dacă simți setea și ai credință vei veni la Isus. Acolo vei găsi viața. Cel ce crede în Hristos va primi Duhul Sfânt în mod garantat. Nu e necesar să stărui în rugăciuni, ca să primești Duhul Sfânt. De fapt, așa niciodată nu-L vei primi.

Cine crede în Mine, din inima lui vor curge râuri de apă vie, cum zice Scriptura." Spunea cuvintele acestea despre Duhul pe care aveau să-L primească cei ce vor crede în El (Ioan 7:38-39).

Unii creștini simplifică mesajul Evangheliei până ce nu mai rămâne nimic din el. Ei au tupeul să facă dezbateri teologice pe acel mesaj redus nu la esență, ci redus la absurditate. Scot textul din context și strigă: ”mântuit doar prin credință”.

Recent am discutat cu adjunctul ex-ministrului transportului și infrastructurii. El zicea că este un om credincios. Eu îi mărturiseam Evanghelia și era în toate de acord când vorbeam de importanța credinței. Dar când am pomenit de credința în Hristos, m-a întrerup și mi-a zis: Nu. Fiecare e liber să creadă în ce vrea, căci e important să aibă credință și speranță, căci asta îi dă putere să trăiască, dar nu neapărat credința în Hristos. Chiar dacă trăim într-o lume divizată și liberă să creadă ce vrea, Adevărul rămâne același.

Mulţi din norod au crezut în El şi ziceau: "Când va veni Hristosul, va face mai multe semne decât a făcut Omul acesta?" (Ioan 7:31).

Ce fel de credința caută Dumnezeu? Credința moartă, credința zadarnică, credința impresionată, credința ereditară, credința vremelnică sau credința paralizată de frică? 84% din cel 8 miliarde de oameni afirmă că sunt credincioși și fac parte din circa 4000 de religii diferite.

·        Nu e suficient să crezi (toate religiile invocă credința).

·        Nici nu e suficient să crezi în Isus (musulmani, ortodocși, catolici, martori...).

·        E necesar să crezi că Isus este Hristosul – singura cale care duce la Dumnezeu (Ioan 14:6).

Ei puneau întrebări: v. 11 unde este? V. 15 de unde are învățătură? V. 20 cine caută să te omoare? V. 26 nu cumva cei mai marii au cunoscut că El e Hristosul? V. 31 nu cumva e Hristosul? V. 36 ce înseamnă cuvintele acestea? V. 42 nu zice Scriptura că Hristosul va veni din Betleem?

Dacă la ziua de azi nu crezi că Isus este Hristosul – singura cale spre Dumnezeu, nu sta indiferent și liniștit. Asemenea evreilor din timpul lui Isus, întreabă pe unul (altul) despre Isus, cercetează Scriptura, pune întrebări, caută răspunsuri. Îți este dată o viață să te clarifici cine este Isus Hristos pentru tine. Altă șansă nu va fi.

IIIIsus vorbește poporului pe față.

De ce lumea Îl urăște pe Isus? De ce liderii religioși căutau să-L omoare?

...pentru că mărturisesc despre ea că lucrările ei sunt rele (Ioan 7:7).

Dumnezeu, în adevăr, n-a trimis pe Fiul Său în lume ca să judece lumea, ci ca lumea să fie mântuită prin El. ... Şi judecata aceasta stă în faptul că, odată venită Lumina în lume, oamenii au iubit mai mult întunericul decât lumina, pentru că faptele lor erau rele. Căci oricine face răul urăşte lumina şi nu vine la lumină, ca să nu i se vădească faptele (In. 3:17-20).

Isus stătea la masă cu vameșii și păcătoșii, dar nu ezita să le spună că trebuie să creadă. Isus era numit prietenul păcătoșilor, dar nu scăpa nici o șansă să le spună că trebuie să se pocăiască. El a spus adevărul pe față, chiar dacă ucenicii Lui aveau să-L părăsească și nimic nu I-a compromis mesajul Său.

La întrebarea ”de unde are El învățătura aceasta?”, Isus a recunoscut că este purtătorul de cuvânt al lui Dumnezeu și că dacă sincer vrei să faci voia lui Dumnezeu, vei ajunge să înțelegi această învățătură divină.

"Învăţătura Mea nu este a Mea, ci a Celui ce M-a trimis pe Mine. Dacă vrea cineva să facă voia Lui, va ajunge să cunoască dacă învăţătura este de la Dumnezeu sau dacă Eu vorbesc de la Mine (Ioan 7:16-17).

Unii zic că citesc Scriptura și nu o înțeleg. Una din condițiile pentru a o înțelege este să vrei s-o practici. Dacă dorești să o cunoști doar, pentru a găsi contradicții, sau pentru a ști răspunsurile corecte, pentru a face față la dezbateri, sau din obligație... nu e de mirare că nu o înțelegi.

De ce Îl judecau pe Isus și îi ziceau că are drac? Pentru că Isus a vindecat un bolnav de 38 de ani în ziua sabatului, zicea că Dumnezeu este Tatăl Lui și se făcea deopotrivă cu Dumnezeu (Ioan 5:9,16,18). Iudeii erau niște fanatici religioși, iar Isus face apel la rațiunea lor și îi provoacă să judece după dreptate, nu după șablonul religios.

Nu judecaţi după înfăţişare, ci judecaţi după dreptate (Ioan 7:24).

Isus le-a spus verde în ochi că ei sunt religioși și invocă credința lui Avraam, dar nu doresc să Îl cunoască pe Dumnezeu cu adevărat. Unde e dorință sinceră de a-L cunoaște pe Dumnezeu? Dacă ai dorință să-L cunoști pe Dumnezeu, ar trebui să te grăbești, căci împărăția lui Dumnezeu se ia cu năvala și timpul este limitat.

Voi Mă veţi căuta, şi nu Mă veţi găsi; şi unde voi fi Eu, voi nu puteţi veni." (Ioan 7:34).

Exercitarea credinței este necesară pentru mântuire, dar ea este limitată în timp. Va veni un timp în care ai vrea să crezi și să te pocăiești și nu vei putea. Știi de ce? Pentru că ușa harului va fi închisă. Pentru că Duhul Sfânt și biserica va fi luată de pe pământ. Atunci nu vei mai avea cum să te pocăiești.

Iată de ce ”astăzi”, când auziți glasul Domnului, nu vă împietriți inimile. Veniți la Dumnezeu cât încă mai sunteți în viață și în stare.

"Dacă însetează cineva, să vină la Mine şi să bea. Cine crede în Mine, din inima lui vor curge râuri de apă vie, cum zice Scriptura." Spunea cuvintele acestea despre Duhul pe care aveau să-L primească cei ce vor crede în El (Ioan 7:37-39).

Lasă-n spate lumea divizată între ”pro” și ”contra” și vino azi la Isus. Poți petrece o veșnicie să asculți argumentele și contraargumentele și așa și să nu te mai decizi să crezi în El și vei rămâne în întunericul tău.