Neemia 1 || Cum să-mi cresc PASIUNEA PENTRU LUCRAREA DOMNULUI?


Răcirea relațiilor, pierderea dragostei dintâi, apatia și indiferența pentru lucrurile cerești a atins cote alarmante în generația noastră. Am fost martor al creștinismului prigonit, dar pasionat și sunt martor al creștinismului liber, dar dezinteresat. Azi vom privi la rădăcina problemei – INIMA.

Pasiunea este o stare afectivă deosebit de intensă și durabilă.
Vorbind despre pasiune în contextul slujirii ne referim la o inima – care aparține Domnului fără rezerve, dedicată pe viață și moarte lui Dumnezeu.

Neemia trăia la curtea împăratului Artaxerxe. Funcția lui Neemia era somelier – să guste și să aprobe vinul oferit pentru împărat. Neemia era nelipsit de la ospețe, ceremonii și seri de gală. Neemia ducea o viață pe care foarte mulți și-o doresc.
Imaginează-ți că acest Neemia ești de fapt tu. De cel puțin trei ori pe zi i-ai masa împreună cu președintele țării. Faci degustația la cele mai bune sorturi de la Cricova, Purcari, Milești etc. Ești un om cu vază, nu trebuie să muncești și totuși nu duci lipsă de nimic.

Un pastor a observat că din punct de vedere practic concurentul nr. 1 a lui Dumnezeu nu este diavolul, ci banii. Oamenii au o pasiune nebună pentru bani. Se scoală din pat înainte ca să se trezească. Merg la un job pe care nu-l iubesc, ca să facă poate chiar și ceea ce urăsc. Își neglijează familia, odihna și chiar sănătatea lor, pentru ca să câștige un ban. Realitate dură, dar adevărată. Mai mulți oameni au pasiune mai mare pentru bani, decât pentru Dumnezeu.

Ce te-ar face pe tine să lași toate astea de bună voie?
Ce este în sistemul tău de valori mai important decât bunăstarea, veselia și onoarea?
Haideți să învățăm de la Neemia cum a reușit. Versetele 1-5 ne dezvăluie inima lui Neemia.

1.      Inima lui Neemia.

Întoarcerea lui Ezra a dat startul reformei spirituale, care dădea roade bune. Unul din liderii atinși de trezirea spirituală, era Hanani fratele lui Neemia. El a rupt relațiile cu femeile străine (Ezra 10:20) și a început să vadă halul în care ei trăiau ca națiune și Ierusalimul în ruine.
Plin de deznădejde, Hanani a decis să se întoarcă în Babilon. Când Neemia a aflat acest lucru, l-a găsit imediat și l-a întrebat despre popor și Ierusalim. Hanani i-a spus clar și răspicat:

·         Poporul e în cea mai mare nenorocire și ocară.

·         Ierusalimul e cu zidurile dărâmate și porțile arse.

Sunt unii oameni pe care dacă îi asculți îți pui mâinile în cap, dar când verifici, îți dai seama că atunci când el spune ceva, trebuie sa împărți la 7. Acest lucru nu se putea spune despre Hanani, căci Neemia îl descrie ca un om care întrecea pe mulți în credincioșie și frica de Dumnezeu (Neem 7:2). El a descris obiectiv, exact și fără exagerări situația Ierusalimului. Acest lucru i-a rânit inima lui Neemia.

Hanani descrie starea nenorocită a poporului, care l-a făcut pe Ezra să-și rupă hainele și să-și smulgă părul de pe cap și barbă. În Moldova, oricât de rău ar fi drumul, noi zicem: ”mulțumim că nu e mai rău”. Pai despre Israel nu se putea spune asta. Israelul nu se afla într-o stare rea, nici deosebit de rea. Hanani folosește acest adjectiv la superlativ – cea mai rea stare posibilă.

Ce putea fi atât de rău, încât mai grav nu se poate?

Israelul a devenit de ocară și îi aștepta o mare nenorocire din partea popoarelor vecine. Doar imaginați-vă câte lacrimi trebuiau să verse femeile și copii lor, care au aflat peste noapte că divorțează și trebuie să distrugă mii sau zeci de mii de familii. Nici nu vreau să-mi imaginez de ce ar fi în stare cineva, care și-a măritat fata, iar după ce au folosit-o și i-au făcut copii, acum s-o alunge ca pe un nimeni și să lase copiii orfani. Odată ce și-au alungat femeile și au zădărât neamurile vecine, ei aveau de confruntat mânia oamenilor dezamăgiți. Cum să ții piept la atacuri, dacă zidurile sunt dărâmate și porțile sunt arse? Totuși aceasta nu ar califica starea lor ca cea mai gravă posibilă. În ce constă acest superlativ al nenorocirii?

Aceeași stare de nenorocire se datorează în primul rând faptului că Dumnezeu era împotriva lor. Prorocul Hagai descrie pe Israel ca fiind un popor perdant, la care nimic nu merge și peste tot are eșec după eșec. Nimic nu poate fi mai grav decât însuși Dumnezeu să fie împotriva ta.

Vă aşteptaţi la mult, şi iată că aţi avut puţin; l-aţi adus acasă, dar Eu l-am suflat...
Am chemat seceta peste ţară, peste munţi, peste grâu, peste must, peste untdelemn, peste tot ce poate aduce pământul, peste oameni şi peste vite şi peste tot lucrul mâinilor voastre."

Pasiunea lui Neemia pentru poporul și orașul Domnului se vede în reacția lui. Neemia a plâns și s-a jelit multe zile. Vreți să știți pentru câte zile Neemia și-a pierdut bucuria?
Noi ne folosim de anul solar, adică o rotație a pământului în jurul soarelui, echivalentă cu 365 de zile împărțit în 12 luni. Ei însă se foloseau de calendarul lunar, bazat pe rotația lunii în jurul pământului. În final aveau de bază 12 luni, și cam o dată la 4 ani se mai adăuga luna a 13-a. Când Neemia a intrat în traur era luna chișleu (luna a 9-a) (Neem 1:1). Împăratul a depistat tristețe pe fața lui Neemia în luna nisan (luna întâi) (Neem 2:1). Traurul lui Neemia a durat 4 sau 5 luni. Aceasta ne spune multe despre inima lui Neemia pentru poporul și cetatea Domnului.

Cum îmi bate inima pentru biserica mea?
Neemia nu se mulțumește doar cu bunăstarea sa, ci caută bunăstarea poporului lui Dumnezeu (fraților și surorilor din biserică). Deși nu ducea lipsă de ceva în curtea împăratului Persiei, inima lui rezona cu poporul Domnului.

Cum se manifestă grija mea față de frații în Hristos?
Poate zici: frate, noi singuri trecem prin necaz și lipsuri, cum să ne mai facem griji pentru alții...
Dar oare nu-ți dai seama că Dumnezeu Își retrage binecuvântarea și o înlocuiește cu nenorocirea anume din motivul lipsei de pasiune pentru El și lucrarea Lui?

Atenție! Nu este nevoie de o schimbare seacă și exterioară. Dacă ajuți pe alțiii, Dumnezeu nu va rămâne dator. Asta e o promisiune adevărată. Totuși El nu se uită la exterior, ci la inimă. E necesară o schimbare a inimii și apoi a comportamentului. Putem admira pasiunea lui Neemia, doar pentru că el avea o inimă pe deplin dedicată Domnului.

Moise părăsea adesea palatul lui faraon, ca să se plimbe anume printre poporul său, ca să vadă cum și cu ce trăiesc frații lui. Deși era prinț, el era interesat și îngrijorat de poporul Domnului.

Lui Isus i-au pus eticheta că este prietenul păcătoșilor, căci petrecea mult timp cu ei. Inima lui Isus bate pentru fiecare păcătos, căci anume bolnavul are trebuință de doctor.

 

2.Strigătul lui Neemia.

Rugăciunea are scopul de a-L implica pe Dumnezeul supranatural în întrebările noastre pământești. Totuși Dumnezeu uneori răspunde pozitiv, iar alteori răspunde negativ la rugăciunile noastre. De exemplu ap. Pavel are sute de rugăciuni la care Dumnezeu i-a răspuns pozitiv, dar când s-a rugat să-i scoată țăpușul, a primit un răspuns negativ.

Atunci când insiști pentru un răspuns pozitiv, asta se numește implorare / stăruință în rugăciune (Mat. 26:38-44). De exemplu, Domnul Isus adesea doar mulțumea lui Dumnezeu pentru că L-a ascultat și avea rugăciunile răspunse, dar în grădina Ghetsimani, El s-a întors de trei ori să spună aceeași rugăciune.

Iar atunci când rugăciunea este însoțită de post, asta se numește strigăt disperat în care ar poate ajuta doar Dumnezeu (Is. 58:4). Atât Ezra cât și Neemia au postit înainte de un moment important sau hotărâtor. Ezra a anunțat un post, pentru că știa că călătoria e cu primejdii (Ezra 8:21). Neemia a postit înainte ca să vină cu o rugăminte în fața împăratului (Neem 1:11).

Neemia a auzit de starea deplorabilă a poporului și a Ierusalimului și s-a tulburat foarte tare. El a plâns, a postit și s-a rugat.

Ce putem învăța din rugăciunea lui Neemia? Patru condiții pentru o rugăciune răspunsă:

·         Adresează-te lui Dumnezeu în smerenie și reverență.

"Doamne Dumnezeul cerurilor, Dumnezeule mare şi înfricoşat, Tu care ţii legământul Tău şi eşti plin de îndurare faţă de cei ce Te iubesc şi păzesc poruncile Tale! (Neem. 1:5).

În adresarea către maiestate, mai întâi se accentuează onoarea și aprecierea. Chiar și rugăciunea ”Tatăl nostru”, care ne este dat ca model de rugăciune, începe cu laude. Enumerarea multor virtuți sau atribute ale lui Dumnezeu nu are ca scop îmbunarea lui Dumnezeu. Noi avem nevoie de enumerarea atributelor lui Dumnezeu pentru ca să conștientizăm și să ne dăm seama cu cine avem de a face. Să punem preț pe El, nu pe răspunsul pe care îl putem primi de la El.

·         Mărturisește-ți păcatul.

”...mărturisind păcatele copiilor lui Israel, păcatele făcute de noi împotriva Ta; căci eu şi casa tatălui meu am păcătuit” (Neem. 1:6).

Neemia se identifică cu păcatele poporului său și le mărturisește din numele lui. Păcatul totdeauna este o piedică a rugăciunilor noastre. De aceea adesea nu avem răspunsuri la rugăciune, pentru că păcatul nostru l-a împiedicat pe Dumnezeu să ne audă.

”...nelegiuirile voastre pun un zid de despărţire între voi şi Dumnezeul vostru; păcatele voastre vă ascund faţa Lui şi-L împiedică să v-asculte!” (Is. 59:2).

·         Invocă promisiunile Domnului.

Adu-Ţi aminte de cuvintele acestea pe care le-ai dat robului Tău Moise să le spună: "Când veţi păcătui, vă voi risipi printre popoare; dar, dacă vă veţi întoarce la Mine şi dacă veţi păzi poruncile Mele şi le veţi împlini, atunci, chiar dacă veţi fi izgoniţi la marginea cea mai depărtată a cerului, de acolo vă voi aduna şi vă voi aduce iarăşi în locul pe care l-am ales ca să locuiască Numele Meu acolo." (Neem. 1:8-9).

Uneori noi nu primim răspuns la rugăciune pentru că nu cerem. Alteori nu primim pentru că cerem rău, cu gând să risipim (Iacov 4:2-3). Alteori noi nu primim răspuns pentru că nu cerem după voia Lui. De unde să știi dacă lucrul pentru care te rogi este după voia lui Dumnezeu? Asta o aflăm exclusiv din Scriptură. Atunci când știi că Dumnezeu a promis ceva, acel lucru îl poți invoca, zicând: Doamne tu ai promis. Și pentru că Dumnezeu își onorează cuvântul, El va face.

·         Expune-ți rugămintea.

Adesea noi venim în rugăciune cu cererea noastră, ignorând primele trei condiții. Adică, trecem deodată la subiect 😊. Nu e de mirare că nu primim răspunsuri. În ebraică toată rugăciunea lui Neemia conține 132 cuvinte, dintre care doar 7 cuvinte formează rugămintea lui. Cererea ar fi 5% din toată rugăciunea.

Cum reacționez eu la nevoile bisericii mele?
Apare o nevoie de rugăciune în chatul bisericii. Tu dai seen și ai uitat sau ia-i un moment să înalți o rugăciune. Ia-i o zi să postești sau chiar să faci o acțiune?

Nu rămânea indiferent la nevoile bisericii. Dacă te întrebi: ce poți face tu?
Îți dau o listă începând de la cele mai mici lucruri pe care le poți face:
 - ”like”, ”coment”, ”duble tap” și ”share” la postările bisericii, serviciile ”live”, articole creștine;
- vină mai devreme și implică-te în asimilare, ca să cunoști pe oameni și nevoile lor. Pentru aceasta se deschide biserica cu o oră mai devreme, ca să servim o cafea și să manifestăm grijă;
- participă la un grup de creștere în timpul săptămânii;
- implică-te în slujiri, măcar chiar și ocazionale - acolo unde e nevoie;
- dedică-te permanent unei slujiri concrete și dezvolt-o, făcând-o ca pentru Domnul.

Nu e necesar să te dedici acum să fii pastor de biserică sau misionar într-o țară necreștină.
Dacă ți-ai setat inima corect cu Dumnezeu, începe să lucrezi acolo unde Dumnezeu lucrează.
Johann von Goethe avea o pasiune inedită. Oricând ieșea la o primblare la natură, își umplea buzunarele cu diferite semințe de flori. Unde vedea că cresc ceva flori, mai arunca și el niște semințe. Când se întorcea prin acele locuri înflorite, nu mai putea face diferența unde erau florile Domnului și unde erau florile lui. Pune umărul la lucrarea Domnului.

Unde mi-am pierdut eu pasiunea pentru Domnul? Unde e dragostea dintâi?
Eu nu știu răspunsul. Dar știu unde tu poți găsi acest răspuns. Caută-l în inima ta.

”Ceea ce am împotriva ta este că ţi-ai părăsit dragostea dintâi. Adu-ţi, dar, aminte de unde ai căzut; pocăieşte-te şi întoarce-te la faptele tale dintâi” (Ap. 2:5).

Nu e suficient doar să identifici cauza dispariției dragostei dintâi. E nevoie să te pocăiești, dar nici aceasta nu e suficient. Mai e nevoie să te întorci la faptele dintâi. Să-ți vibreze inima în ritm cu inima lui Dumnezeu, fiind plin de pasiune pentru lucrarea Domnului.