Evrei 4:12 || RADIOGRAFIA SUFLETULUI

Temperaturile ridicate și efectele periculoase ale deshidratării au făcut ca Departamentul de sănătate al statului Alabama să declare ziua de 23 iulie – ziua națională a hidratării.

Deshidratarea organismului perturbează echilibrul mineralelor și cauzează o mulțime de boli.
Hidratarea corectă a organismului te ajută să menții sănătatea.
Iată de ce azi când ați intrat pe ușa bisericii, frații de la asimilare și-au arătat grija de voi și v-au oferit câte un pahar cu limonada rece pentru hidratare.

Pe plan biologic, corpul nostru se poate îmbolnăvi de oricare din cele cc. 42 mii de boli[1] cunoscute. sau după unele estimări chiar 90 de mii de boli care afectează corpul uman.

Organismul reacționează la orice boală și ca rezultat apar semne și simptome.  Când ele apar: noi ne alertăm, mergem la medic, ei ne examinează, ne fac investigații și ne dau un oarecare tratament. Uneori medicina se luptă doar cu simptomele, pentru că nu există tratament. La 10 mii de boli existente, sunt doar 500 de tratamente.

Diagnosticarea exactă determină tratamentul corect, dar multe boli nu se pot diagnostica încă.
Tratamentul corect și la timp te poate scăpa de boală, dar multe boli nu au vreun tratament încă.
Adesea boala nu vine singură, ci cu buchetul, și unele tratamente distrug și ceea ce e sănătos încă.
De aceea în fiecare an cc. 56 mil. oameni mor de diverse boli.
Când vezi simptomele și afli diagnoza, uneori e prea târziu, de aceea medicii strigă în gura mare despre vizitele regulate la medic, pentru a preveni sau a depista la timp boala.

Fizicianul german Wilhelm Röntgen a început studierea sistematică a razelor X în 1895. Radiațiile X sau gamma penetrează corpul prin toate țesuturile lui și lasă o proiecție exactă pe filmul radiografic. Compoziția chimică și densitatea țesuturilor determină nivelul de absorbție a radiațiilor și ca urmare fac să apară imagini clare pe radiografiile medicale. Deși afectează negativ organismul de fiecare dată, totuși este folosit, pentru că nu este altceva mai bun.

Omul este o ființă fizică (biologică) și în același timp este o ființă spirituală (imaterială).
La fel cum razele X penetrează corpul uman și proiectează starea lăuntrică a corpului uman, așa și Cuvântul lui Dumnezeu penetrează sufletul și proiectează cu exactitate starea spirituală a omului.

Căci Cuvântul lui Dumnezeu este viu şi lucrător, mai tăietor decât orice sabie cu două tăişuri: pătrunde până acolo că desparte sufletul şi duhul, încheieturile şi măduva, judecă simţirile şi gândurile inimii (Evrei 4:12).

Radiografia sufletului nu se face cu aparate și mecanisme, ci atunci când este expus Cuvântului lui Dumnezeu și lucrării Duhului Sfânt. El penetrează inima și judecă simțurile și gândurile omului. El îi scanează viața și transformă comportamentul omului fără a aduce daune, dar în același timp tratează sufletul, căci are și capacități de vindecare. Cuvântul îți străbate viața fără să te afecteze și aduce vindecare pe când radiațiile X doar scanează și afectează. Un autor român spunea:
     Radiografia sufletului
     Se citește în harta ochilor,
     În mersul trupului
     Şi în zborul gândurilor.

Radiografia sufletului te va ajuta să vezi starea ta spirituală. Ești un creștin mort, creștin bolnav, creștin ațipit sau ești creștin viu? Dacă nu iei aminte la Cuvântul lui Dumnezeu, dacă rămâi îngâmfat, dacă nu trăiești în ascultare de poruncile lui Dumnezeu, dacă Îi întorci spatele lui Dumnezeu, dacă nu crezi cu toată inima și nu Îl iubești cu toată puterea, atunci nu te poți numi creștin viu și sănătos.

I-ai rugat fierbinte să se întoarcă la Legea Ta; dar ei au stăruit în îngâmfarea lor, n-au ascultat de poruncile Tale, au păcătuit împotriva orânduirilor Tale, care fac viu pe cel ce le împlineşte, Ţi-au întors spatele cu îndărătnicie, şi-au înţepenit grumazul şi n-au ascultat (Neem 9:29).

Poate vei zice: împlinirea poruncilor lui Dumnezeu este imposibilă. Ai dreptate. Nimeni nu poate să le împlinească, căci dacă a greșit în una, le-a încălcat pe toate (Iacov 2:10). Ca urmare omul rămâne mort în păcatele sale și nu are nici o șansă la viață. De aceea a și intervenit Isus Hristos, care a putut să le împlinească pe toate fără excepție. ... în toate lucrurile a fost ispitit ca şi noi, dar fără păcat (Evrei 4:15).

Dacă te gândești că Isus a putut să împlinească toate poruncile pentru că era însuși Dumnezeu și El le poate pe toate, vreau să înțelegi: în primul rând, Dumnezeu nici nu poate fi ispitit (Iacov 1:13), dar Isus a fost ispitit ca și noi, deci ca om. În al doilea rând, Dumnezeu era cu Hristos pentru că Isus totdeauna împlinea poruncile Lui și nu invers.

Cel ce M-a trimis este cu Mine; Tatăl nu M-a lăsat singur, pentru că totdeauna fac ce-I este plăcut (Ioan 8:29).

Dar dacă vorbim despre tine ca și creștin, atunci trebuie să recunoști că viața spirituală îți este dată din momentul în care Duhul sfânt intră în tine,  și este întreținută prin împlinirea poruncilor lui Dumnezeu.

Cine crede în Fiul are viaţa veşnică; dar cine nu crede în Fiul nu va vedea viaţa... (Ioan 3:36).

Cine are poruncile Mele şi le păzeşte acela Mă iubeşte; ... "Dacă Mă iubeşte cineva, va păzi Cuvântul Meu, şi Tatăl Meu îl va iubi. Noi vom veni la el şi vom locui împreună cu el. Cine nu Mă iubeşte nu păzeşte cuvintele Mele. (Ioan 14:21-24).

Haideți să ne expunem Cuvântului viu și lucrător care va pătrunde în viața noastră pentru ca să ne arate starea sufletului nostru. Examinează-ți starea spirituală chiar acum, când încă se mai pot întreprinde măsuri, înainte ca să fie prea târziu. Șase diagnoze cel mai des întâlnite:

  1. Există suflete moarte. Moartea fizică trebuie înțeleasă ca separarea sufletului de corp, iar moartea spirituală trebuie înțeleasă ca separarea omului de Dumnezeu.

Voi eraţi morţi în greşelile şi în păcatele voastre în care trăiaţi odinioară, după mersul lumii acesteia, după domnul puterii văzduhului, a duhului care lucrează acum în fiii neascultării. (Efeseni 2:1-2).

Semnele evidente, care determină starea de moarte a unui om sunt păcatele și trăirea după poftele firii.
Aceste suflete sunt indiferente de spiritualitate și nu sunt membri în trupul lui Hristos. Viața lui Hristos nu este în ei pentru că nu cred în Hristos și nici nu sunt interesați de împlinirea poruncilor Lui, dar se complac cu păcatul și poftele firii pământești. Așa ajung și cei ce au fost cândva chiar membri de biserică, dar au dat înapoi și sau izolat de biserica lui Hristos.

2.       Există suflete bolnave. Aceste suflete se chinuie între viață și moarte. Ceea ce îi mai ține pe ei sunt rugăciunile bisericii pentru ei. Ap. Pavel folosește adjectivul lumesc pentru unii credincioși din biserica din Corint arătând starea lor bolnăvicioasă.

Cât despre mine, fraţilor, nu v-am putut vorbi ca unor oameni duhovniceşti, ci a trebuit să vă vorbesc ca unor oameni lumeşti, ca unor prunci în Hristos. ...În adevăr, când între voi sunt zavistii, certuri şi dezbinări, nu sunteţi voi lumeşti şi nu trăiţi voi în felul celorlalţi oameni? Când unul zice: "Eu sunt al lui Pavel!", şi altul: "Eu sunt al lui Apolo": nu sunteţi voi oameni de lume? (1Cor. 3:1-4).

Aceștia sunt printre cei ce au crezut în Hristos și au fost născuți din nou, căci au devenit prunci în Hristos, dar continue să trăiască ca și mai înainte și nu împlinesc poruncile Lui. Credința în Hristos le-a adus viață, dar handicapurile îi diagnostichează ca fiind  bolnavi spiritual.
Ei sunt credincioși doar cu numele, sunt membri de biserică doar pe listă, nu practică disciplinele spirituale, nu se roagă decât atunci când e vreo tragedie sau cu rugăciunea deserviciu înainte de luarea mesei și nu reacționează la disciplinare și mustrare. Acestor creștini ap. Pavel le spune peste 3 capitole:

Nu ştiţi că cei nedrepţi nu vor moşteni Împărăţia lui Dumnezeu? Nu vă înşelaţi în privinţa aceasta: nici curvarii, nici închinătorii la idoli, nici preacurvarii, nici malahii, nici sodomiţii, nici hoţii, nici cei lacomi, nici beţivii, nici defăimătorii, nici hrăpăreţii nu vor moşteni Împărăţia lui Dumnezeu (1Cor. 6:9-10).

  1. Există suflete canceroase. Tumoarea malignă (cancer) este un grup de boli ce implică dezvoltarea anormală a celulelor cu potențial de a invada alte organe sau a se răspândi în alte părți ale corpului. Sufletul canceros dezvoltă în sine o învățătură sau o practică vicioasă pe care o răspândește agresiv.

Porunca pe care ţi-o dau, fiule Timotei, … să păstrezi credinţa şi un cuget curat, pe care unii l-au pierdut, şi au căzut din credinţă. Din numărul lor sunt Imeneu şi Alexandru, pe care i-am dat pe mâna Satanei, ca să se înveţe să nu hulească (1Tim. 1:18-20).

Rămânerea îndelungată în starea bolnavă spiritual a unui creștin, creează premize pentru ca să-și piardă credința și cugetul curat. El se obișnuiește cu o nouă realitate și se face insensibili la vocea Duhului Sfânt și la mustrările fraților. Chiar dacă ai crezut în Hristos, e nevoie și să veghezi, căci dacă eșuezi în învățătură, te iei de mână cu satan.

  1. Există suflete căldicele. O parte din credincioși au o viață seacă spiritual. Ei cred în Hristos și împlinesc minimul necesar, dar sunt lipsiți de entuziasm. Ei au o apatie cronică față de slujire. Cauza principală a răcelii spirituale este îndoiala, lenea și frica. Sufletul căldicel nu va îndrăzni să spună cuiva despre Hristos și nu va lua inițiativa să facă vreo slujbă. Aceștia se aseamănă cu robul nefolositor, care și-au îngropat talantul, apoi a venit și a spus stăpânului său:

"Doamne, am ştiut că eşti om aspru, care seceri de unde n-ai semănat şi strângi de unde n-ai vânturat: mi-a fost teamă şi m-am dus de ţi-am ascuns talantul în pământ; iată-ţi ce este al tău!" Stăpânul său i-a răspuns: "Rob viclean şi leneş! (Matei 25:24-26).

Brad White fondatorul organizației ”Changing the Face of Christianity Inc.” a creat un sondaj anonim printre biserici. Rezultatele testului de autoevaluare a arătat că în 2011 - 23,7% de credincioși dezinteresați și pasivi, iar în 2022 această cifră a depășit 30%. Îți recomand să treci acest quiz și tu. Am pregătit și o broșură, pe care va recomand sa o luați la ieșire și să vă evaluați sincer creștinismul vostru, apoi să o transmiteți la un altul care își zice credincios să se evalueze și el.

Acești credincioși au crezut în Hristos și sunt mântuiți. Ei împlinesc minimul necesar fără dedicare și pasiune, și nu-și dau seama că rămân restanțieri și repetenți. Ei nu aspiră la o relație profundă și pasională cu Dumnezeu, ci speră doar să apuce un locușor neimportant dincolo de poarta cerului. Viața lor va fi lungă dar sumbră. Spre mirarea lor vor descoperi că în ceruri nu sunt locuri sumbre și neimportante, chiar dacă în biserica au reușit să-și găsească un astfel de loc.

  1. Există suflete împovărate. Ele au o inimă mare și se dedau cu trup și suflet să răspundă la nevoile altora. Totul ar fi bine, dacă nu ar fi înconjurați de suflete căldicele, care creează lipsuri, pe care aceștia vor încerca să le astupe. Adesea își sacrifică interesele, cheltuie banii și timpul lor ca să acopere neajunsul creat de sufletele căldicele.

Spun adevărul în Hristos, nu mint; cugetul meu, luminat de Duhul Sfânt, îmi este martor, că simt o mare întristare şi am o durere necurmată în inimă. Căci aproape să doresc să fiu eu însumi anatema, despărţit de Hristos, pentru fraţii mei, rudele mele trupeşti (Romani 9:1-3).

Sufletele împovărate duc prea multe pe umerii lor, de aceea se vor crea lipsuri în relațiile lor. Ei nu au timp suficient ca să se odihnească calitativ. Dacă continue tot așa vor ajunge suflete calicite sau chiar suflete sacrificate.
Ei au luat în serios credința în Hristos, și s-au dedat în slujba lui Hristos fără rezerve. E păcat că vor ajunge să experimenteze burn-out-ul. Viața lor va fi sclipitoare dar scurtă.

  1. Există suflete fericite. Aceștia sunt creștinii maturi spiritual. Ei au o relație vibranta cu Dumnezeu. Ei sunt integrați în comunitate, slujesc și sunt un bun exemplu pentru ceilalți. Ei participă activ în viața bisericii și ajută pe alții sa Îl cunoască pe Dumnezeu. Aceste suflete sunt rare în bisericii dar chiar și în Biblie.

Prezbiterul, către preaiubitul Gaiu, pe care-l iubesc în adevăr. Preaiubitule, doresc ca toate lucrurile tale să-ţi meargă bine, şi sănătatea ta să sporească tot aşa cum sporeşte sufletul tău. A fost o mare bucurie pentru mine când au venit fraţii şi au mărturisit că eşti credincios adevărului şi că umbli în adevăr (3Ioan).

Asemenea preafericitului Gaiu, sufletele fericite au crezut în Hristos și sunt siguri de mântuirea lor. Ei trăiesc cu pasiune pentru Hristos împlinind poruncile Lui și sunt plăcuți lui Dumnezeu și întregului popor.

Ei radiază de fericire, pentru că se regăsesc într-un anturaj de suflete fericite. Pune un suflet fericit între suflete căldicele, bolnave și canceroase și instantaneu va deveni un suflet împovărat. Cu cât mai mulți vor fi axați pe credința în Hristos și trăirea activă după placul lui Dumnezeu, cu atât mai multe suflete fericite vom fi în biserică.

După această radiografie a sufletului, sper că te-ai regăsit în una din aceste categorii. Chiar ieri cineva m-a întrebat dacă sunt fericit și mi-a fost greu să răspund, pentru că încă simt ca povara apasă tare. Încă suntem înconjurați de multe suflete căldicele, bolnave și moarte. Poate te întrebi, ce ar trebui să faci ca să devii un suflet fericit? Ia aminte la tratamentul prescris de Dumnezeu pentru fiecare suflet:

1)      Ce ar trebui să facă sufletele moarte? Să se pocăiască. Tratamentul detaliat îl găsim în Efeseni 5.

Cercetaţi ce este plăcut înaintea Domnului şi nu luaţi deloc parte la lucrările neroditoare ale întunericului, ba încă mai degrabă osândiţi-le... "Deşteaptă-te tu care dormi, scoală-te din morţi, şi Hristos te va lumina." (Efeseni 5:10-14).

      Cercetează Scriptura.

      Rupe-o cu faptele rele.

      Deșteaptă-te din somnul morții.

Ca rezultat Hristos te va lumina și-ți va dărui viața și viață din belșug (Ioan 10:10).

2)      Ce trebuie să facă sufletele bolnave? Să-și mărturisească păcatul. Tratamentul detaliat îl găsim în Iacov 5.

Este vreunul printre voi bolnav? Să cheme pe prezbiterii bisericii; şi să se roage pentru el, după ce-l vor unge cu untdelemn în Numele Domnului. Rugăciunea făcută cu credinţă va mântui pe cel bolnav, şi Domnul îl va însănătoşi; şi, dacă a făcut păcate, îi vor fi iertate. Mărturisiţi-vă unii altora păcatele şi rugaţi-vă unii pentru alţii, ca să fiţi vindecaţi. Mare putere are rugăciunea fierbinte a celui neprihănit (Iacov 5:14-16).

Sufletele bolnave trebuie să ceară consilierea, ca să-și poată mărturisi păcatul.

      Cheamă slujitorii bisericii.

      Mărturisește-ți păcatul.

      Rugați-vă fierbinte ca să trăiești în neprihănire.

 

3)      Ce trebuie să facă sufletele canceroase? Nu ignora mustrarea (Tit 3:10).

După întâia şi a doua mustrare, depărtează-te de cel ce aduce dezbinări, căci știm că un astfel de om este un stricat şi păcătuiește, de la sine fiind osândit (Tit 3:10).

Duhul Sfânt și slujitorii Domnului care sunt un fel de sistem imunitar al bisericii își vor face bine lucrarea și vor învăța, vor corecta, vor mustra. Important ca sufletul canceros să nu se încăpățineze.

4)      Ce trebuie să facă sufletele căldicele? Fii plin de râvnă (Ap. 3:19).

"Ştiu faptele tale: că nu eşti nici rece, nici în clocot. O, dacă ai fi rece sau în clocot! ...
te sfătuiesc să cumperi de la Mine aur curăţat prin foc, ca să te îmbogăţeşti; şi haine albe, ca să te îmbraci cu ele şi să nu ţi se vadă ruşinea goliciunii tale; şi doctorie pentru ochi, ca să-ţi ungi ochii şi să vezi. Eu mustru şi pedepsesc pe toţi aceia pe care-i iubesc. Fii plin de râvnă, dar, şi pocăieşte-te! (ap. 3:15-19).

      Nu te supraestima și nu-ți crea iluzii.

      Acceptă părerea lui Dumnezeu despre tine ca fiind cea corectă.

      Ia tratamentele oferite de Dumnezeu.

      Fă un restart spiritual, care să-ți activeze râvna pentru Dumnezeu.

 

5)      Ce trebuie să facă sufletele împovărate? Să încredințeze la oameni de încredere (1Tim. 2:2).

Chiar și Isus a fost un suflet împovărat pentru că luase poverile noastre asupra Sa. El a spus ucenicilor Săi, ”sufletul Meu este cuprins de o întristare de moarte, rămâneți aici și susțineți-mă în rugăciune” (Matei. 26:38).

Sufletul împovărat are nevoie de:

      susținere,

      ajutor,

      încurajare.

El însuși trebuie:

      ucenicizeze,

      instruiască,

      implice,

      delege din sarcinile sale.

Dacă nu este posibilă implicarea și delegarea; dacă nu-i nimeni cu care să împărtășească sarcina; nu-i rămâne decât să se jertfească, știind că bucuria care îl așteaptă nici nu se compară cu aburul vieții acesteia.

Fie ca prin credință în Domnul Isus să deveniți suflete fericite și să întrețineți această fericire prin ascultarea de poruncile Lui și slujire cu pasiune bisericii Sale. Vă doresc să fiți suflete fericite.



[1] The National Center for Biotechnology Information