VORBIREA INDECENTĂ


Pentru a putea înțelege diferite aspecte ale vorbirii indecente, e necesar să o împărțim pe subteme ca: vorbire nechibzuită, vorbire în gol și vorbirea rușinoasă.

1.    Vorbire nechibzuită.

Aceasta este vorbire în vânt (fără sens) despre lucruri importante.
Exprimarea părerii despre ceva, de care nu ai nici cea mai vagă idee.

Mat. 12:36. Vă spun că, în ziua judecății, oamenii vor da socoteală de orice cuvânt nefolositor pe care-l vor fi rostit.

Contextul acestui verset este acuzarea că Isus scoate demonii cu puterea diavolului. iar în răspuns, Isus le spune că vor da socoteala pentru ῥῆμα ἀργὸν - cuvânt inutil, zădarnic (ca și credința zadarnică Iac. 2:20).
Deci, vorbirea nechibzuită se referă la acuzații despre care nu ai nici cea mia mică înțelegere.

Ex: Unii tinerii, bătrâni și proștii, zic: ”Maia Sandu a ridicat prețul la troleibuz”...

Ex: Propagandista rusă Margareta Simonean: ”Nu ar fi atât de tragic dacă s-r arunca o bombă atomică în Siberia” – baba dura.

Fiecare va fi tras la răspundere pentru vorbire nechibzuită (Mat. 12:36).

2.    Vorbire în gol.

Această vorbire se referă la expresii valoroase folosite necuviincios sau nepotrivit.
Exprimarea cuvintelor de importanță majoră în contexte netrebnice.

Ex. 20:7. Să nu iei în deşert Numele Domnului Dumnezeului tău; căci Domnul nu va lăsa nepedepsit pe cel ce va lua în deşert Numele Lui.

Cuvinte ca: Dumnezeu, Hristos, drac, mama, mama mamei... folosite nepotrivit minimalizează importanța lor, și folosirea lor în momente de iritare și nemulțumire le face să fie ridicole. Folosirea numelui Domnului cu orice ocazie neplăcută este periculoasă. Dumnezeu nu va lăsa nepedepsită vorbirea în gol.

Sunt multe feluri de limbi în lume, totuşi niciuna din ele nu este fără sunete înţelese (1Cor. 14:10).

Limba funcționează atât timp cât întrunește anumite reguli. Aranjarea cuvintelor în ordine logică și cu legătură semantică este o vorbire potrivită. Folosirea nepotrivită a cuvintelor se numește palavragie (”bla-bla”) sau vorbire necuviincioasă (necenzurată) sau în dodii.

Prov. 18:21. Moartea şi viaţa sunt în puterea limbii; oricine o iubeşte, îi va mânca roadele.

Cuvintele au putere de a provoca viața sau moartea.
Dumnezeu era cuvântul și s-a făcut trup, care a locuit printre noi.
Limba ca instrument de comunicare în societate este un lucru sacru. Alexei Mateevici nu a greșit când a spus că limba noastră e o comoară.

Veghează ce îți iese din gură, căci anume ceea ce iese din gură spurcă / strică pe om (Mat. 15:18).

3.    Vorbire rușinoasă / porcoasă.

Această vorbire se referă la expresii indecente și vulgare. Folosirea necuviincioasă a cuvintelor ce țin de organele sexuale.

Col. 3:8. Dar acum lăsaţi-vă de toate aceste lucruri: de mânie, de vrăjmăşie, de răutate, de clevetire, de vorbele ruşinoase care v-ar putea ieşi din gură.

La televizor unele cuvinte sunt astupate cu un sunet deoarece sunt considerate necenzurate. Dar de unde ei știu care cuvinte trebuie de cenzurat și care nu? Lumea are filtru de curățare brută. Biserica are un filtru de curățare fină.

Ef. 5:3. Curvia sau orice alt fel de necurăţie, sau lăcomia de avere nici să nu fie pomenite între voi, aşa cum se cuvine unor sfinţi.
Din cele trei lucruri, care nu este destul de clar și ar avea nevoie de explicații?
”Orice fel de necurăție - ἀκαθαρσία - impurități”, Pavel ce ai în Vedere? El explică:
4. Să nu se audă nici cuvinte porcoase, nici vorbe nechibzuite, nici glume proaste care nu sunt cuviincioase; ci mai degrabă cuvinte de mulţumire.
Acum trebuie să fie clar ce are Pavel vorbește despre vorbire nechibzuită, burienoasă, porcoasă, nepotrivită, stricată, spurcată.
5. Căci ştiţi bine că niciun curvar, niciun stricat, niciun lacom de avere, care este un închinător la idoli, n-are parte de moştenire în Împărăţia lui Hristos şi a lui Dumnezeu.
Aceste cuvinte te califică ca un om stricat. Vorbirea necuviincioasă este o închinare la idoli. Cerul este închis pentru astfel de oameni.

De ce nu se poate să folosim anumite cuvinte și expresii?
Pentru că ele atentează și afectează demnitatea umană – partea sacră a omului, pe care o respectă chiar și Dumnezeu. E legată de chipul lui Dumnezeu în om.

Este greșit să exclami ceva ca reacție la dezamăgire, frustrare, ofensă, durere, etc? Să ai reacție este natural. Nu ești mort. Tot depinde ce exclami.
Oamenii din lume folosesc cuvintele necenzurate, căci sunt dure și prin aceasta își varsă acumularea de răutate din ei. Creștinii să țină minte:
- Vorbe nechibzuite – vom da socoteală (Mat. 12:36).
- Vorbe deșarte – nu vor fi lăsate nepedepsite (Ex. 20:7).
- Vorbe porcoase – nu vom intra în cer (Ef. 5:5).

Noi, by default vom exclama ceea ce am auzit pe alții în așa situații. Dacă ne străduim, atunci le vom schimba cu altele. Uncii creștini au încercat să înmoaie sudalmele cu niște cuvinte inofensive: blin, iolki palki, ioklmn, PR2, Petrea Marinescu, io maio, etc.

Din prisosul inimii lucrează limba.

Ce pui acolo, aceea va ieși. Chiar daca auzi în treacăt, ele se vor depozita în memorie și vor fi accesate fără voia ta. De aceea:

Ef. 4:29 Niciun cuvânt stricat să nu vă iasa din gura.

σαπρὸς – stricat, ai în gura ta ceva stricat, a ține în gură vomă, sau a avea dinți stricați în gură. 

Cuvintele indecente au 2 etape: mintea, limba. Din prisosul inimii vorbește gura. Ceea ce intră, aceea va ieși de acolo. Este imposibil să îți iei cuvântul înapoi. Dacă a ajuns pe limbă, deja e prea târziu.

Cuvintele indecente sunt de 2 tipuri: vulgare, substituiri. Substituirile sunt sinonime care sună nu atât de urât, dar cei ce-l aud se gândesc la același parazit.

Cuvintele indecente au 2 efecte: sine, alții. Ele afectează viața și eternitatea ta, dar și strică relații sau lasă cicatrice în viața celorlalți.

Cum să scapi de cuvinte indecente?

1.     Supune-ți gândurile. (2Cor. 10:5).

2.     Înfrânează-ți limba. (Iac. 1:26). Fondatorul KFC a spus că întoarcerea sa la Hristos l-a costat jumătate din vocabularul său.

3.     Roagă-te ca Dumnezeu să-ți curățească buzele (Is. 6:5).

4.     Schimbă-ți prietenii și sursele de informare (1Cor. 15:33). Cercul de influență. Izolează, depărtează și șterge orice sursa de cuvinte buruienoase: colegi, prieteni, chaturi, comentariile telegram canal.

5.     Dregeți vorbirea (Col. 4:6). Citește Biblia, învață cuvinte frumoase noi.

Descurajează vorbirea necenzurată în public.
În caz că cineva te înjură și poți dovedi aceasta (înregistrare) depune o plângere și trage-l la răspundere în baza art. 69 aliniatul (1) din Codul Contravențional RM.
Cuvintele necenzurate, precum și săvârșirea faptelor care înjosesc onoarea şi demnitatea unei persoane, se sancționează de la 450 la 900 de lei, sau muncă neremunerată de la 10 la 20 de ore.