Dragostea romantică

Romantismul este o emoție intensă, care ne conectează cu o altă persoană, trezind în noi sentimente de afecțiune, intimitate și dorință.

De la prima întâlnire a lui Adam cu Eva (Gen. 2:23), și până la ultima întâlnire a lui Isus cu mireasa Sa (Biserica) Biblia are ce spune cu privire la dragostea romantică. Pentru aceasta ar fi bine de citit Cântarea Cântărilor.

De ce avem nevoie de dragoste romantică în familie?

- Dragostea romantică aduce bucurie, satisfacție și împlinire în viața noastră.

- Ne simțim iubiți, apreciați, sprijiniți și doriți.

- Ne motivează să fim versiunea cea mai bună a noastră. 

În general dragostea romantică e caracterizată de emoții și comportament.

1.      Ce emoții te umple când ești romantic(ă)?

a.      Bucurie intensă și satisfacție în compania persoanei iubite.

b.      Atracție fizică și dorință de intimitate.

c.       Sentimente de tandrețe, compasiune și grijă pentru celălalt.

d.      Entuziasm și curiozitate de a descoperi mai multe despre partener.

e.      Un sentiment de conexiune profundă și de apartenență.

2.      Ce comportament manifestă dragostea romantică?

a.      Dorința de a petrece timp de calitate cu persoana iubită.

b.      Exprimarea afecțiunii prin gesturi, cuvinte și atingere.

c.       Oferirea de cadouri și atenții speciale.

d.      Comunicare deschisă și sinceră.

e.      Susținerea și încurajarea reciprocă.

Trebuie să facem diferența dintre romantismul în roz și romantismul colorat / matur.

v  Prima stadie a romantismului este cucerirea, impresionarea și obținerea persoanei care îți place.

v  Romantismul matur se bazează pe încredere, fidelitate și legături de dăruire fără rezerve.

Dragostea romantică are și provocări. Gelozia, conflictul, lipsa de comunicare distrug romantismul. Cum să evităm aceste provocări, ca romantismul să fie prezent în familia noastră până la bătrânețe?

A.      Ce este gelozia și cum să scăpăm de ea?
Gelozia apare din teama de a pierde ceva valoros și se manifestă ca o teamă de a fi înlocuit. Gelozia este o emoție normală, dar poate ușor deveni problematică cu consecințe grave (obsedare de control, comportament agresiv sau manipulativ, emoții negative, furie, tristețe, anxietate, nesiguranță și frică).

1.      Cunoaște cine ești și stai ferm pe idealul tău indiferent de cum se poartă altcineva cu tine, căci aceasta ți-ar aduce nesiguranță în privința propriei valori.

2.      Nu trasa asocieri și paralele cu relațiile văzute în alte cupluri, sau pe micul ecran, căci asta ar trezi invidia, nemulțumirea și gelozia.

3.      Nu-ți alimenta creierul cu scene de infidelitate fie din împrejurări sau filme, căci ele stimulează paranoia, suspiciunea și neîncrederea.

4.      Poartă-te cu soțul/soția ca și cu nimeni altul. Această relație nu trebuie să adie a concurență. Ea este unică, specială și cea mai bună relație de care ești capabil.

5.      Creșteți încrederea în partener, căci ea este esențială pentru a menține o relație sănătoasă și pentru a reduce gelozia.

B.      Cum să soluționezi un conflict?
Conflictul adesea incintă spiritele, de aceea e foarte important să păstrezi calmul și respectul. Nu recurgeți la acuzații și reproșuri sau chiar la cuvinte murdare, căci cu fiecare conflict limita crește. Folosiți "eu" în loc de "tu": Spuneți "Mă simt frustrat" în loc de "Tu mă frustrezi".

1.      Ascultați cu atenție punctul de vedere al fiecărei persoane implicate in conflict. Permiteți fiecăruia să-și exprime sentimentele și nevoile fără a fi întrerupt.

2.      Validați sentimentele chiar dacă nu sunteți de acord cu ei. Acest lucru îi va ajuta să se simtă ascultați și înțeleși.

3.      Identificați problema și rugați-vă ca Dumnezeu să vă ajute să găsiți o soluție potrivită.

4.      Consultați Scriptura sau faceți brainstorming de soluții și aderați cu încredere la soluția divină sau puneți un termen de probă la soluția agreată.

5.      Faceți compromisuri în defavoarea firii, dar nu în defavoarea persoanei iubite.

C.      Cum să sporești comunicarea efectivă în familie?
Comunicarea eficientă este esențială pentru construirea unor relații de familie puternice și sănătoase. Ea are nevoie de deschidere, transparență, respect, încredere și ascultare.

1.      Alege timpul potrivit pentru a comunica anumite lucruri. Nu în ospeție, în prezența copiilor, soția obosită sau soțul flămând, ci când sunteți disponibili și pregătiți.

2.      Ascultă activ dar nu întrerupe. Pune întrebări de clarificare, dar nu finisa gândul celuilalt.

3.      Fii sincer și deschis comunicând atât simțurile, cât și intențiile.

4.      Folosiți umorul fin și faceți comunicarea interesantă și plăcută. Nu lăsați amintiri neplăcute și simțuri rânite în urma comunicării, căci asta ar reduce comunicarea.

N.B. Nu vă grăbiți să luați o decizie. Nu orice discuție trebuie să se termine cu decizii.

Dragoste romantică e caracterizată de o atracție fizică intensă, entuziasm și emoții puternice. Ea se bazată pe încredere, loialitate, și conexiune emoțională. Ea necesită comunicare eficientă, respect și amabilitate în orice circumstanțe. Păstrați astfel de atitudine și comportament față de soț/soție toată viața voastră.